Home > KÜLÖN TÉMÁK > Taiwanról
MI A "TAIWANI KÉRDÉS"?
2004-04-14

Az úgynevezett taiwani kérdés tartalmát tekintve három problémakörre osztható:
1,    A taiwani kérdés a kínai polgárháború hagyatéka, kizárólag a kínai belpolitikára tartozik. 1949 október 1-jén kiáltották ki a Kínai Népköztársaság megalakulását. A Guomindang katonai és kormányzati tagjainak egy része a harcokban elszenvedett vereség után Taiwanra húzódott vissza. Ezek az emberek az amerikai kormány támogatásával fegyveres erővel különválva uralták Taiwant. Így a „taiwani kérdés" elsődlegesen az, hogy a pekingi-székhelyű, az egész kínai népet egyedül legálisan képviselő kormány, a Kínai Népköztársaság kormánya, a taiwani hatóságokkal való kapcsolatainak kérdését a Taiwan-szoros két oldalán élő kínaiaknak maguknak kell megoldaniuk.
2,    A taiwani kérdés az ország szuverenitásának, területi egységének, nemzeti méltóságának a kínai kormány és a kínai nép általi megóvása, valamint a kívülről jövő beavatkozással való szembeszállás kérdése. Az amerikai kormánynak szigorúan tiszteletben kell tartania a három „kínai – amerikai közös kommüniké" alapelvét, teljes mértékben ki kell javítania és le kell állítania a taiwani kérdést kihasználva, a kínai belpolitikába beavatkozó, és az ország egyesítését megakadályozó, többfél hibás gyakorlatát.
3,    A taiwani kérdés lényege a szeparáció és az antiszeparáció közötti, valamint a Taiwan függetlensége érdekében és ellenében folyó harc. A kérdés fókuszában az egy Kína és a „két Kína" közötti harc áll.  A Kínai Kormány és a kínai nép kitart az egy Kína-elv mellett, határozottan ellenez az ország és a nemzet szeparációjára irányuló mindenféle konspirációt, és határozottan szembeszáll minden, a „két Kína", „egy Kína, egy Taiwan" vagy „Taiwan függetlensége" létrehozására törekvő szándékkal.


Suggest To A Friend
  Print