Home > KÜLÖN TÉMÁK > 16+1 Meeting
Li Keqiang kínai miniszterelnök megbeszélést folytatott Orbán Viktorral
2015-11-25
 

2015. november 25-én délelőtt Li Keqiang, a Kínai Államtanács miniszterelnöke a suzhoui Dongshan vendégházban megbeszélést folytatott Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel, aki a IV. Kína – Közép- és Kelet-Európai Országok Csúcstalálkozójára érkezett Kínába.

Li Keqiang miniszterelnök úr kifejtette, hogy Kínát és Magyarországot mély hagyományos barátság köti össze, a két ország kapcsolata történelmük legjobb időszakába lépett, a gyakorlati együttműködés területei szerteágazóak, az infrastrukturális, pénzügyi, agrár, turisztikai együttműködés gazdag eredményekkel büszkélkedhet, és valóban népeink javát szolgálja. A kínai fél a kölcsönös tisztelet, egyenlő bánásmód elvei alapján tovább kívánja mélyíteni a kölcsönös politikai bizalmat a magyar féllel, összekapcsolni a fejlesztési stratégiákat, növelni a kölcsönösen előnyös együttműködést a kereskedelem és befektetések terén, mélyíteni a humán területeken való együttműködést, és előmozdítani, hogy a kínai-magyar kapcsolatok új szintre lépjenek.

Li Keqiang elmondta, hogy a Budapest-Belgrád vasútvonal a kínai-magyar, illetve a Kína-KKE országok együttműködésének szimbolikus jellegű, nagy projektje, valamint a Kínát és Európát összekötő szárazföldi és tengeri tranzitútvonal fontos része, példaértékű és ösztönző erővel bír. A két oldalnak fel kell gyorsítania az előkészítő munkálatokat, szilárd alapokat teremteni a projekt kivitelezéséhez, hogy az a kínai-magyar és a Kína-KKE országok együttműködésének mintaprojektje legyen, és ezáltal egyre mélyüljön az együttműködés Kína és a KKE országok között, erősödjön a bizalom és bővüljön tapasztalatunk.

Orbán Viktor miniszterelnök úr elmondta, hogy Kína Magyarország jó barátja, köszönetét fejezte ki azért a segítségért, amivel Kína hozzájárult a magyar gazdasági-társadalmi fejlődéshez. Kifejtette, hogy a magyar fél támogatja a KKE térség és Kína közötti, valamint az európai-kínai kapcsolatok fejlesztését, a magyar-kínai kapcsolatokat magasabb szintre kívánja emelni, valamint előmozdítani, hogy a Budapest-Belgrád vasútvonal építési munkálatai mielőbb megkezdődjenek.

A két fél eszmecserét folytatott továbbá nemzetközi kérdésekben is.

A megbeszélésen kínai részről többek között Yang Jing és Zhou Xiaochuan is részt vett.

Suggest To A Friend
  Print