Home > LEGFRISSEBB HIREK
A Kína – Közép- és Kelet-Európa Országai közötti Együttműködés Titkárságának alakuló ülése valamint a résztvevő államok koordinátorainak első találkozója alkalmából készült összefoglaló közlemény
2012-09-14

2012. szeptember 6-án megtartották Pekingben a Kína – Közép- és Kelet-Európa Országai közötti Együttműködés Titkárságának alakuló ülését, mely egyben a résztvevő államok nemzeti koordinátorainak első találkozója is volt. Az ülés után a Titkárság összefoglalót adott ki A Kína – Közép- és Kelet-Európa Országai közötti Együttműködés Titkárságának alakuló ülése valamint a résztvevő államok nemzeti koordinátorainak első találkozója alkalmából készült összefoglaló közlemény címen, melynek teljes szövege alább következik:

1. 2012. szeptember 6-án megtartották Pekingben a Kína – Közép- és Kelet-Európa Országai közötti Együttműködés Titkársága alakuló ülését, mely egyben a résztvevő államok nemzeti koordinátorainak első találkozója is volt. A Kínai Népköztársaság Külügyminiszter helyettese, a Kína – Közép- és Kelet-Európa Országai közötti Együttműködés Titkárságának vezetője, Szung Tao (Song Tao) meghívására tizenhat ország: az Albán Köztársaság, Bosznia és Hercegovina, Bulgária, a Cseh Köztársaság, az Észt Köztársaság, a Horvát Köztársaság, a Lengyel Köztársaság, a Lett Köztársaság, a Litván Köztársaság, a Macedón Köztársaság, Magyarország, Montenegró, Románia, a Szerb Köztársaság, a Szlovák Köztársaság, a Szlovén Köztársaság nemzeti koordinátora illetve képviselője vett részt az ülésen.

2. Az ülés megállapította: 2011 júniusában Budapesten tartott első Kína – Közép- és Kelet-Európa országainak gazdasági és kereskedelmi fóruma után 2012 áprilisában megtartották Varsóban Kína valamint a közép- és kelet-európai országok vezetőinek első találkozóját, amelynek nyomán jelentős mértékben megnövekedett Kína és a tizenhat közép- és kelet-európai ország közötti együttműködés iránti lelkesedés, a kooperáció számára széles perspektívák nyíltak. A Ven Csia-pao (Wen Jiabao) miniszterelnök által a varsói találkozón előterjesztett 12 pontos javaslatcsomag alapján a kínai fél a Kínai Külügyminisztériumban létrehozta a Kína – Közép- és Kelet-Európa Országai közötti Együttműködés Titkárságát, amelynek legfontosabb funkciója, hogy koordinálja a kínai intézményeket, valamint hogy a tizenhat ország illetékes szervezeteivel egyeztetve megvalósítsa a kínai valamint a közép- és kelet-európai országok vezetőinek találkozóján elért eredményeket, megtervezze Kína és a közép és kelet-európai országok jövendőbeli együttműködésének legfontosabb irányait és területeit, valamint megszervezze minden egyes projekt tekintetében az együttműködést. A tizenhat ország üdvözölte a kínai fél által létrehozott titkárság megalakulását. A kínai fél köszönetet mondott a tizenhat országnak, hogy idejében kinevezte a nemzeti koordinátorokat, illetve kijelölte az illetékes intézményeket, amelyek a Titkársággal kapcsolatot tartanak. A kínai fél és tizenhat ország egyhangúan úgy véli, hogy a Kína valamint a közép- és kelet-európai országok vezetőinek találkozóján elért eredmények megvalósítása, Kína és a tizenhat ország kétoldalú együttműködésének munkáját végző hálózat létrehozása és továbbfejlesztése a jövőben elősegíti az együttműködést és annak mélyreható, hosszú távú fejlesztését.

3. A kínai fél áttekintette a varsói találkozó óta a kínai fél intézményei által a gazdaság és kereskedelem, a befektetések, kultúra, oktatás, turizmus és egyéb területeken a 12 pontos javaslatcsomag megvalósításának helyzetét. A tizenhat ország képviselői ismertették, hogy országukban milyen lépések történtek a kínai és kelet-közép-európai országok együttműködésével kapcsolatban a kétoldalú kooperáció érdekében. Az ülés az együttműködés terén történt pozitív előrelépést illetően elégedettségét fejezte ki, és bízik benne, hogy ez a kínai-európai kooperációt tekintve is előnyökkel jár majd.

4. A kínai fél ismertette elképzeléseit a kezdeményezések jelenlegi állásáról: a 10 milliárd dolláros speciális projektekre felhasználható hitel felhasználásának következő szakaszáról; az 500 millió dolláros Kína-Közép és Kelet-Európa országaiba irányuló befektetések együttműködési alapjának létesítéséről; a közép- és kelet-európai országokba küldendő Kereskedelmi Befektetéseket Ösztönző Csoport kiküldéséről; a Kína valamint a közép- és kelet-európai országok közlekedési hálózatának kiépítésére létrehozott szakember- és információs bizottság megszervezéséről, valamint arról, hogy a kínai vállalkozások valamennyi közép- és kelet-európai országgal közösen építsenek ki gazdasági és technológiai ipari parkokat. Közétette továbbá a Kína – Közép- és Kelet-Európa országai közötti kapcsolatok kutatására létrehozott alap projektjének tervezetét.

A kínai fél azt tervezi, hogy ez év novemberében a Kínai Nemzetközi Turisztikai Vásár időszakában megrendezi a Kína -- Kelet-és Közép-Európa országai közötti turizmus speciális turisztikai termékeinek promóciós vásárát, a következő év első félévében pedig a Kína valamint közép- és kelet-európai országok kulturális együttműködési fórumát szervezi meg, továbbá az év második felében sor kerül a kínai valamint közép- és kelet-európai fiatal politikusok első fórumára, a kínai valamint közép- és kelet-európai országok szakembereinek oktatáspolitikai dialógusára.

A tizenhat ország képviselői üdvözölték a kínai fél által előterjesztett javaslatokat, és hangsúlyozták, hogy örömmel vállalkoznak erőfeszítésekre a kooperációs célok érdekében.

5. Egyes közép- és kelet-európai országok kifejezték reményüket, hogy újabb találkozó jöhet létre Kína és a nevezett országok vezetői között, és hogy újra megrendezik Kína és a közép- és kelet-európai országok gazdasági és kereskedelmi együttműködési fórumát.

6. A nemzeti koordinátorok második találkozójára a jövő évben megfelelő időpontban kerülhet sor.

Suggest To A Friend
  Print