Home > LEGFRISSEBB HIREK
A kínai fél javaslatai Kína valamint Kelet- és Közép-Európai országai gyakorlati együttműködésének tizenkét pontjáról
2012-09-14

Kína és a kelet- és közép-európai országok vezetőinek találkozóját valamint gazdasági-kereskedelmi együttműködési fórumát 2012. április 26-án tartották Varsóban. Ven Csia-pao (WenJiabao) miniszterelnök találkozott a kelet- és közép-európai országok vezetőivel, a gazdasági-kereskedelmi fórumon beszédet mondott, tizenkét pontban foglalta össze Kína és a kelet- és közép-európai országok együttműködésének új szakaszában a kapcsolatok erősítése céljából teendő lépéseket.

1.Létrehozzuk Kína – Közép- és Kelet-Európa Országai közötti Együttműködés Titkárságát. A Titkárság a Kínai Külügyminisztériumban működik, felel a kapcsolatok harmonizálását és az együttműködést érintő kérdésekért, előkészíti a vezetők találkozóit valamint a gazdasági-kereskedelmi fórumot, megvalósítja az elért eredményeket. Közép- és Kelet-Európa tizenhat országa az önkéntesség elve alapján határozza meg saját országának partner-intézményét valamint egy fő koordináló személyt, aki részt vesz a titkársággal folytatott egyeztetésben.

2. Összesen 10 milliárd dollár értékben speciális hitelalapot fogunk létesíteni, amelyen belül rendelkezésre áll bizonyos arányú kedvezményes jellegű hitel, mely elsősorban a két fél infrastrukturális beruházásai, csúcstechnológiai fejlesztései, a zöld gazdaságba irányuló befektetései és egyéb területeken létrejövő együttműködésére fordítandó. Kelet-és Közép-Európa tizenhat országa projektek megvalósítására vonatkozó kérelmet nyújthat be a Kínai Állami Fejlesztési Bankhoz, Import és Export Bankhoz, Ipari és Kereskedelmi Bankhoz, Kína Bankhoz (Bank of China), Fejlesztési Bankhoz és a CITIC Bankhoz.

3. Kezdeményezzük a Kína -- Kelet-és Közép-Európa Beruházási Együttműködési Alap létrehozását, 500 millió dollár előirányzott kezdő alaptőkével.

4. A kínai fél Kereskedelmi Befektetéseket Ösztönző Csoportot küld a kelet-és közép-európai térség országaiba, és hatékony intézkedéseket hoz, hogy a kétoldalú gazdasági és kereskedelmi együttműködést elősegítse. Kész minden egyes országgal közös erőfeszítéseket tenni azért, hogy a Kína és Kelet-és Közép-Európa tizenhat országa közötti kereskedelem volumene 2015-re elérje a 100 milliárd dollárt.

5. Kelet- és Közép-Európa országainak valódi helyzete és igényei szerint az elkövetkező öt évben előmozdítjuk, hogy kínai cégek valamennyi országgal közösen létesítsenek gazdasági és technológiai ipari parkot, továbbá kész tovább bátorítani és támogatni, hogy egyre több kínai cég vegyen részt minden egyes országban a már létesített gazdasági és technológiai ipari parkok kiépítésében.

6.Készek vagyunk Kelet-és Közép-Európa tizenhat országával aktív tárgyalásokat folytatni a pénznemek cseréjéről, a határokon átnyúló kereskedelem saját pénznemben történő elszámolásáról valamint kölcsönös bankközi és egyéb pénzügyi együttműködésről, hogy erősítsük a gyakorlati együttműködés biztosítékait és szolgáltatásait.

7. Szakértőkből álló tanácsadói testületet hozunk létre a Kína -- Kelet- és Közép-Európa Közlekedési Hálózat Kiépítésére. A testületet a Kínai Kereskedelmi Minisztérium irányítja, Kelet-és Közép-Európa tizenhat országa az önkéntesség elve alapján vesz részt benne, közösen megtárgyalják, hogy közös tőkével, együttműködéssel, együttes felelősségvállalással és más számtalan formában elindítsuk a térség autópálya- illetve vasúti mintahálózatának kiépítését.

8. Javasoljuk, hogy 2013-ban Kínában rendezzük meg a Kína -- Kelet-és Közép-Európa országai Kulturális Együttműködési Fórumát, és ezen a kereten belül bizonyos időközönként adjunk alkalmat a kultúra magas szintű vezetőinek, szakembereinek találkozóira, továbbá kölcsönösen rendezzük meg a kultúrák ünnepét és szakrendezvényeit.

9. Az elkövetkező öt évben Kelet- és Közép-Európa tizenhat országa számára 5000 fős ösztöndíjkeretet ajánlunk fel. Mind a tizenhat országban támogatjuk a Konfuciusz Intézetek és Konfuciusz Előadások kiépítését, az elkövetkező öt évben ezer diákot szándékozunk meghívni a különböző országokból, hogy tanuljanak kínaiul vagy tökéletesítsék nyelvtudásukat. Erősítjük a felsőoktatási intézmények közötti kapcsolattartást és a közös tudományos kutatást, a következő öt esztendőben ezer diákot és kutatót szándékozunk kiküldeni e tizenhat országba továbbképzés és kutatás céljából. A Kínai Oktatási Minisztérium terveiben szerepel a következő év során Kínában megrendezendő Kína -- Kelet-és Közép-Európa Oktatáspolitikai Dialógus.

10. Javasoljuk egy Kína -- Kelet-és Közép-Európa országai közötti Turizmust Ösztönző Szövetség létrehozását. A Szövetséget a Kínai Állami Turisztikai Hivatal irányítja, üdvözöljük a kétoldalú polgári repülésirányítási szervezetek, turisztikai és légiközlekedési vállalatok csatlakozását abból a célból, hogy kölcsönösen javasoljunk és ajánljunk, együttesen megnyissunk új turisztikai útvonalakat, és megtárgyaljuk a Kelet- és Közép-Európa tizenhat országába irányuló még több közvetlen légi járat megnyitásának lehetőségeit. A Kínai Állami Turisztikai Hivatal az ez év őszén Sanghajban (Shanghai) tartandó Kínai Nemzetközi Turisztikai Vásár időszakában tervezi megrendezni a Kína -- Kelet-és Közép-Európa országai közötti turizmus speciális turisztikai termékeinek promóciós vásárát.

11. Létrehozunk egy Alapot Kína -- Kelet-és Közép-Európa Országai Közötti Kapcsolatok Tanulmányozására. A kínai fél kész évente 2 millió RMB-vel támogatni a kétoldalú kutató szervezeteket és tudósokat, hogy teremtsék meg a tudományos kölcsönkapcsolatokat.

12. A kínai fél 2013-ra tervezi megrendezni a Kínai és Kelet-és Közép-Európai Fiatal Politikusok Fórumát, meghívja a két fél fiataljainak képviselőit, hogy előmozdítsák egymás kölcsönös megismerését és barátságát.

Suggest To A Friend
  Print