Home > LEGFRISSEBB HIREK
Őszinte barátság, kölcsönösen előnyős együttműködés
Li Keqiang(Li Kö-csiang)
2012-04-28

    Amikor muskátli virágzik minden sarkon és utcában, ebben a csodás évszakában látogathatok eme csodálatos országba. Látogatásom célja, hogy országaink közötti barátságot elmélyítsem, együttmükődésünket előmozdítsam.

    Habár hegyek és folyók végtelen sora választ el minket, de Magyarország nem idegen a kínai nép számára. Az azúrkék Duna és Tisza, a varázslatos Hortobágyi pusztaság, a Duna gyöngyeként is emlegetett Budapest, az impozáns Budavári Palota és a nagyszerű Parlament mind olyan látvány, amitől az ember megfeledkezik az időről. A híres csárdás dallamoktól, Liszt zongoradarabjaitól és Petőfi verseitől pedig megrészegedik az ember.

    Mindegy, hogy szokásbeli, történelmi, kulturális vagy ideológiai szempontból vizsgáljuk, Kína és Magyarország között sok azonosság és hasonlóság fedezhető fel.

    Mindkét ország népe előre teszi a családi nevet, hátra az utónevet, dátumaink azonos év, hónap, nap sorrendben szerepelnek. Rengeteg ősi magyar szó és régi népdal melódiája mutat kifejezett hasonlóságot valamelyik kínai nemzetiségéhez.

    Kína és Magyarország is hosszú múltú történelemmel és nagyszerű kultúrával rendelkezik, mindkét népre jellemző a bölcsesség és a szorgalmasság, nagyban hozzájárultak az emberi civilizáció fejlődéséhez. A kínai írás több mint 5000 éves múltra tekint vissza, a puskaport, az iránytűt, a papírkészítést és a nyomódúcos nyomtatást emlegetik úgy, mint az emberiség történelmének négy legfontosabb találmányát. A magyar nép 3000 éves történelme során 14 Nobel-díjas tudóst hozott a világra,a magyarok páratlan elméjükkel feltalálták a C-vitamint, Rubik-kockát, golyóstollat, gyufát, a holográfiai eljárást, és még több nélkülözhetetlen találmánnyal gazdagították a világot.

    A két sokat szenvedett népnek mélyreható felfogása van a békéről. Időszámításunk előtti 5. században, a híres kínai filozófus, Konfucius felvetette egyik központi gondolatát, miszerint „legdrágább erény a harmónia, az együttélés, a különbségek tolerálásával". Hangsúlyozza az emberek közötti és országok közötti különbségek megtűrését, békés együttlétet. Ez a fajta ideológia teljesen megegyezik egy magyar közmondáséval, amely úgy hangzik, hogy „drága az arany, de nem drágább a békénél".

    Utóbbi években Kína és Magyarország is kiváló eredményekkel büszkélkedhet, egyszersmind nem kevés kihívással néz szemben a reformok és kiigazítás korszakában.

    Az elmúlt 30 év alatt Kína gazdasági és társadalmi fejlődése rohamos léptekben halad, az éves GDP növekedés átlagosan 10%-ot ért el. Kína gazdaságának gyors fejlődése és társadalmának folyamatos előrehaladását csak is a reform és nyitás politikájának köszönhetjük. Kitartó újításokkal és reformokkal felébresztettük a emberekben rejlő vállalkozási kedvet, felkeltettük a vállalatokban rejlő életerőt. Folyamatosan bővítettük és nyitottuk meg a piacokat, nem csak hatalmas tőkét, technológiát és menedzsmenti tapasztalatot vonzottunk magunkhoz, hanem a gazdasági versenyképességünket is sikerült megnövelnünk a nyitott együttműködéssel. Pontosan tudjuk, hogy Kína még mindig a legnagyobb fejlődő ország a világon, az egy főre vetített GDP épphogy meghaladja az 5000 dollárt, amely világviszonylatban az átlagnál alacsonyabb Még mindig több mint 122 millió ember szenved anyagi hiányban, továbbra is jelentős a kiegyensúlyozatlanság, koordinálatlanság és gyenge fenntarthatóság problémája. Kína most hajtja végre tizenkettedik 5 éves tervét, kitartóan korrigálja fenntartható fejlődését tudományos módszerekkel a megfelelő irányba, serkenti a gazdasági szerkezetátalakítás sebességét, gyorsítja a megélhetés viszonyainak javulását és fejleszti a környezetvédelmet. 5 éven belül a szolgáltatási szektor az összgazdaságban kitett része 4%-kal fog bővülni, az energiafogyasztás 16%-kal fog csökkeni, a lakosság jövedelme pedig a gazdasággal azonos léptekben fog növekedni.

    Magyarországon a hosszú évek kemény munkájának eredményei szemmel láthatóak, fejlődése jól követhető. A múlt század kilencvenes éveiben Magyarország viszonylag gyorsan befejezte a gazdasági vágányváltást, stabil gazdasági növekedéseket ért el azóta. 2004-ben pedig az első Közép-Kelet-Európai országok között lépett be az Európai Unióba, ezzel beteljesítette régóta dédelgetett álmát, hogy visszatérjen Európához. Az utóbbi néhány évben, a nemzetközi pénzügyi válság és az euróválság negatív hatását mindenhol lehetet érezni a világban, Magyarország is megszenvedte ennek hatását, lelassult a gazdasági növekedés, megnövekedtek az adósság terhei. Magyarország a válságból való kilábalás előtt áll, az egészséges fejlődésért küzd, és ennek érdekében reformál, rendkívül bölcs nézetet vall, miszerint tényleges munkával lehet csak megvalósítani a társadalmi fejlődést.

    Kína és Magyarország baráti viszonya a múlt hagyományain alapszik, több mint 60 éves diplomáciai kapcsolattal a hátunk mögött a két ország és két nép mindig is kitartottak a kölcsönös megértés, kölcsönös tisztelet, kölcsönös támogatás és kölcsönös együttműködés mellett. Kína és Magyarország megbízható barátai és kiváló partnerei egymásnak. Két ország hagyományos barátsága a két nép közös drága kincse, melyre különös figyelemmel kell vigyáznunk. Jelenleg a két ország kapcsolata még szorosabbá vált, történelmi csúcsot ért el. Meg kell ragadnunk az alkalmat, tovább folytatni a magas politikai szintű érintkezést, elmélyíteni a kölcsönös politikai bizalmat, egészen újabb szintre felemelni a két ország közötti baráti együttműködést.

    Kína és Magyarország együttműködésének konkrét eredményei szemmel láthatóak, mindkét ország a saját régiójában egymás legfontosabb kereskedelmi partnere. Tavaly Kína és Magyarország közötti kereskedelmi forgalom a világ gazdasági növekedés gyengülése ellenére is újabb és újabb rekordokat döntött meg, legutóbb meghaladta a 9 milliárd dollárt. Kína a nemzetközi pénzügyi válsággal a háttérben erősítette meg Magyarországgal pénzügyi területen az együttműködést. Magyarországon valósul meg a legtöbb és legnagyobb kínai befektetés. A kínai Wanhua-hoz, Huawei-hez és ZTE-hez hasonló tőkeerős nagyvállalatok folyamatosan bővítik magyarországi tevékenységüket. Saját fejlődésükkel mellett nagyban hozzájárulnak a helyi foglalkoztatottság növeléséhez, illetve a két ország közötti gazdasági és kereskedelmi együttműködéshez.

    Kína és Magyarország közötti konkrét együttműködésben sok még a kiaknázatlan potenciája. Mostani magyarországi látogatásom egyik célja, hogy a magyar vezetőkkel folytatott mélyreható beszélgetéssel feltárjuk ezeket, kibővítsük az együttműködést. Látogatásom ideje alatt a két fél több pénzügyi, csúcstechnológiai, mezőgazdasági területet érintő és kis- és középvállalati szektort támogató együttműködési megállapodást fog aláírni, támogatni fogjuk a tőkeerős kínai vállalatok Magyarországon tervezett további befektetéseit. Egyidejűleg szeretnénk Magyarország területéről versenyképes gépezeteket, elektronikai berendezéseket, digitális eszközöket és mezőgazdasági termékeket nagy mennyiségben importálni, konkrét tartalmat adva a két ország közötti gazdasági és pénzügyi együttműködésnek.

    Kína és Magyarország a humán, oktatási, tudományos és technológiai területeken szoros kapcsolatban áll, amely előmozdította a két nép közötti kölcsönös megismerést. A magyar Konfucius Intézet és a Magyar-Kínai Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola sok kiváló fiatal tehetséggel gazdagította a világot, akik nem csak mindkét nyelven gyakorlottak, hanem a két kultúrát is jól ismerik. A fiatalság érintkezésének megerősítése érdekében hamarosan 50, a magyar társadalom különböző területeiről származó magyar fiatalt fogunk vendégül látni Kínában, ugyanakkor pedig még 100 kínai gimnazista fog Magyarországra látogatni a Kínai Híd nevezetű program keretében, amelynek során reménykedünk, hogy a két nép barátsága gyökeret ereszt a fiatalabb generáció szívében is.

    Híres kínai filozófusunknak, Xunzi-nek volt egy híres mondása: „kitartással a gyémánt is megvéshető". Ha habozás nélkül kitartunk baráti együttműködésünk mellett, biztos vagyok benne, hogy országaink partnersége gazdagon meg fog jutalmaz minket, népeink barátságában új történelmi fejezetet fog nyílni.

(A szerző a Kínai Népköztársaság Államtanácsának miniszterelnök-helyettese)

Suggest To A Friend
  Print