Home > LEGFRISSEBB HIREK
Hu Jintao kínai államelnök beszédet adott az ország Kereskedelmi Világszervezetbeni(WTO) tagsága 10. Évfordulója alkalmából tartott ünnepségén
2011-12-19

December 11-én Kína a Világkereskedelmi Szervezethez való csatlakozásának 10. évfordulója alkalmából összehívott pekingi fórumra került sor. Hu Jintao kínai államelnök felszólalásában azt nyilatkozta, hogy Kína a jövő felé is kitart változatlanul a reform és nyitás politikája mellett.

A WTO tagjává történt válás Kínában a reform és nyitás politikájának végrehajtása során feltűnő esemény volt, mert Kína belépését szimbolizálta a reform és nyitás új történelmi szakaszába—emlékeztetett rá Hu Jintao és hozzátette: a WTO-hoz való csatlakozását követően Kína nagyobb méretben illetve magasabb színvonalon vehetett részt a nemzetközi gazdasági együttműködésekben és versenyekben. A kínai államelnök többek között kiemelte: a WTO tagsága hozzájárult Kína a világhoz fűződő kapcsolatainak kézzel-fogható alakulásához.

Hu Jintao beszédében Kína 10 éves tagságának szerepe mellett országának jelenlegi pozícióját illetően úgy nyilatkozott, hogy Kínában a gyors fejlődésnek köszönhetően roppant nagy változások mentek végbe ugyan a fejlesztési feltételekkel kapcsolatban, de még a világ legnagyobb fejlődő országának státuszán marad. Ezért a gazdasági és technológiai együttműködések további elősegítése és a külkereskedelem kiegyenlítésének fenntartása, a kifelé nyitás átfogó helyzetének optimálása, a tőkebefektetések vonzása és a külföldön történő beruházás megvalósítása közötti kiegyenlítés, illetőleg a méltányos és átlátható piaci körülmények teremtése viszont megoldásra váró kérdéseket képez Kína számára—jegyezte meg a kínai államelnök, és kijelentette: a jövőre tekintettel Kína tántorítatlanul kiáll praktikusan a békés fejlődés mellett, megvédelmezi a multilaterális kereskedelmi rendszert, és aktívan részt vesz a globális gazdaság megmentésében. Hu Jintao végezetül azon meggyőződését fejezte ki, hogy egy „reform és nyitás" politikájára épülő, konjunkturálisan fejlődő, valamint egy harmonikus és stabil Kína nagyobb szolgálatokat tesz az emberiségnek.

Suggest To A Friend
  Print