Home > LEGFRISSEBB HIREK
Duan Jielong nagykövet úr előadást tartott a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen
2016-04-21

 

2016. április 20-án Duan Jielong nagykövet úr a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen előadást tartott Kína békés fejlődéséről és a Dél-kínai-tengeri vitákról. A fórum kiemelt vendégei Kusai Sándor volt pekingi magyar nagykövet, Pacsay-Tomassich Orsolya, a Századvég Alapítvány külpolitikai igazgatója, Bóka János, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Nemzeti és Európai Tanulmányok Kar dékánhelyettese és P. Szabó Sándor, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Kínai Közigazgatás-, Gazdaság- és Társadalomkutató Központ igazgatója voltak. Az eseményen mintegy száz fő volt jelen, köztük tanárok, diákok, szakértők és diplomaták.

Duan Jielong nagykövet úr beszédében bemutatta Kína független és békén alapuló külpolitikáját és elmondta, hogy Kína kitart az ENSZ alapokmányában meghatározott nemzetközi rend és biztonsági előírások mellett, aktívan részt vesz a nemzetközi békefenntartásban, a terrorizmus elleni küzdelemben, az atomsorompó egyezményt betartja, részt vesz a klímaváltozás elleni küzdelemben, a humanitárius segélynyújtásban és további területeken való nemzetközi együttműködésekben. Kína a világ és a régió békéje és stabilitása megőrzése és előmozdítása érdekében fontos hozzájárulást tesz. Nagykövet úr kihangsúlyozta, hogy Kína továbbra is a békés fejlődés útját követi, nemzetközi felelősségének tudatában cselekszik, az „egy övezet, egy út” kezdeményezéssel előmozdítja és elmélyíti a világ számos országával folytatott gyakorlati együttműködést, új fejezetet írva ezzel a világ békés fejlődésében.

Duan Jielong nagykövet úr ismertette továbbá a Dél-kínai-tengeri viták főbb pontjait és Kína erőfeszítéseit a Dél-kínai-tenger békéje és stabilitása érdekében, valamint részletekbe menően kifejtette Kína álláspontját a Dél-kínai-tengeren való szabad hajózás és átrepülésről, a Fülöp-szigetekkel való döntőbíráskodásról, a szigetfeltöltésekről, a Dél-kínai-tenger „militarizálásáról” és egyéb kérdésekről. Duan Jielong nagykövet úr kihangsúlyozta, hogy habár az elmúlt időszakban a Dél-kínai-tengeri helyzet meglehetősen összetetté vált, de Kína az érintett felekkel való vitákat továbbra is tárgyalásos úton, békésen kívánja megoldani. Az ASEAN országaival együtt kívánja teljes körűen megvalósítani a „Dél-kínai-tenger érintett feleinek viselkedéséről szóló nyilatkozat” keretein belül a Dél-kínai-tenger békéjének és stabilitásának védelmét, és továbbra is tiszteli és támogatja az országok nemzetközi törvényeken nyugvó szabad hajózásának és átrepülésének jogát a Dél-kínai tengeren, valamint védi a nemzetközi kapcsolatok alapelveit.

Az előadást követő pódiumbeszélgetésen Duan Jielong nagykövet úr a meghívott vendégekkel beszélgetett és válaszolt többek között a Kína külpolitikájával, békés felemelkedésével és a szabad hajózással kapcsolatos kérdésekre. Az esemény baráti légkörben telt, a hallgatóság értékes bepillantást nyerhetett a kínai fejlődés és a Dél-kínai-tenger kérdéseibe.

Suggest To A Friend
  Print