Home > LEGFRISSEBB HIREK
Duan Jielong nagykövet úr részt vett a Pécsi Konfuciusz Intézet ünnepségén
2016-03-29

 

2016. március 25-én a Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Karának Hagyományos Kínai Orvoslás Konfuciusz Intézete ünnepséget rendezett fennállásának egy éves évfordulója alkalmából. A rendezvényen többek között részt vett Duan Jielong nagykövet úr, Wang Hongliang kereskedelmi tanácsos, Wu Hua, az Oktatási osztály vezetője, Cao Yuan, a Politikai és sajtó osztály vezetője, Páva Zsolt Pécs polgármestere, Nagy Csaba, a Baranya megyei közgyűlés elnöke és Berke Gyula, a Pécsi Tudományegyetem rektorhelyettese, összesen mintegy száz fő.

Duan Jielong nagykövet úr gratulációját fejezte a Konfuciusz Intézet fennállásának egy éves évfordulója alkalmából, és elismerő szavakkal illette a Konfuciusz Intézet szerepét a kínai nyelv és kultúra terjesztésében.

Duan Jielong nagykövet úr kifejtette továbbá, hogy a hagyományos kínai orvoslás a kínai nép kiemelkedő hagyományos kultúrájának kincse, egy olyan medicina, amit a kínai nép több ezer év során formált és tökéletesített. A kínai nép egyedülálló gondolkodásmódja és kreativitása segítségével összegezte az egészség és betegség szabályszerűségeinek ismeretét, megalkotva a hagyományos kínai orvoslás elméletét és gyógymódjait. A kínai és a nyugati orvoslás között mind a filozófiai felfogásban, mind pedig a kezelés módjaiban vannak különbségek, de mindkettő az emberiség egészségének megőrzésére, a betegségek megelőzésére és gyógyítására létrejött hatékony módszer. Kínában az emberek nagyobb hangsúlyt fektetnek a betegségek megelőzésére, a kínai gyógyszereknek pótolhatatlan szerepük van a betegségmegelőzés és kezelésben, valamint az egészségmegőrzésben. Kínában a kínai és a nyugati orvoslás kiegészítik egymást, kölcsönösen merítenek egymás tapasztalataiból, mindkettőnek fontos szerepe van. Kína szeretné a világgal megosztani ezt az értékes kulturális örökséget és tudást, a kínai orvoslás megértéséhez és elismeréséhez időre van szükség, ugyanakkor szükséges a kínai és a nyugati orvoslás közötti nyitottabb hozzáállás és kölcsönös tanulás iránti vágy.

Duan Jielong nagykövet úr elismerően nyilatkozott arról, hogy Magyarország Közép-és Kelet-Európában a hagyományos kínai orvoslás terjesztésének élvonalában jár, 2015 szeptemberében Magyarország Emberi Erőforrások Minisztériuma rendeletet adott ki a hagyományos kínai gyógyászattal kapcsolatos szabályozásokról, jó körülményeket teremtve ezzel a kínai gyógyászat magyarországi fejlődéséhez és terjedéséhez. A Pécsi Tudományegyetem HKO Konfuciusz Intézete így Európa kontinentális részén az első hagyományos kínai orvoslásra szakosodott Konfuciusz Intézet lett.

Berke Gyula, a Pécsi Tudományegyetem rektorhelyettese Bódis József rektor úr nevében tartott beszédet, és az egyetem képviseletében köszöntötte Nagykövet urat. Kifejtette, hogy a Pécsi Tudományegyetemet büszkeséggel tölti el a Konfuciusz Intézet, és elismerő szavakkal nyilatkozott az Intézet elmúlt egy éves aktív tevékenységéről, mely során számos érdekes kulturális rendezvényt, előadásokat, kínai nyelvi és kínai orvoslásról szóló órákat tartott.

Suggest To A Friend
  Print