Home > LEGFRISSEBB HIREK
A kínai-magyar gazdasági vegyesbizottság Budapesten megtartotta 19. ülését
2016-03-23
 

2016. március 21-én Budapesten sikeresen megtartották a kínai-magyar kormányközi gazdasági vegyesbizottság 19. ülését. Az ülésen Zhong Shan, a kínai Kereskedelmi Minisztérium nemzetközi kereskedelmi tárgyalások képviselője (miniszteri szint) és egyben miniszterhelyettese, valamint Szijjártó Péter, Magyarország külgazdasági és külügyminisztere elnökölt. Az eseményen jelen volt többek között Duan Jielong nagykövet úr és Wang Hongliang kereskedelmi tanácsos.

Zhong Shan elmondta, hogy a kínai kormány kiemelt figyelmet szentel a magyar gazdasági kapcsolatok fejlesztésének. Mindkét fél közös erőfeszítése nyomán a kínai-magyar gazdasági kapcsolatok nagy előrelépést értek el a kereskedelem szerkezetének javítása, a kölcsönös befektetések bővítése és a pénzügyi együttműködés mélyítése terén. Nagy lehetőségek rejlenek a két ország együttműködésében, a kínai „egy övezet, egy út” kezdeményezés és a magyar „keleti nyitás” politikájának összekapcsolásában, a Kína-KKE együttműködés keretén belüli konkrét együttműködési projektjeinek előmozdításában, a pénzügyi, befektetési és infrastrukturális építkezések területén való együttműködés mélyítésében, a kereskedelem mértékének növelésében, a cégek közötti együttműködésben, a termelési kapacitások terén való együttműködésben, hogy így a kínai-magyar és kínai-európai kereskedelmi kapcsolatokat új szintre emeljük.

Szijjártó Péter kifejtette, hogy Kína politikai és gazdasági nagyhatalom, Magyarország legfontosabb ázsiai kereskedelmi partnere. A magyar kormány kiemelt figyelmet szentel a kínai kapcsolatok fejlesztésének, a kínai kapcsolatok rendkívül gyümölcsözőek, és fontos szerepet játszanak a Kína-KKE együttműködésben. A mezőgazdasági, befektetési, pénzügyi, turisztikai és légi közlekedés terén folytatott együttműködés kiemelkedő eredményeket hozott, és a rendkívül jó magyar-kínai gazdasági kapcsolatok nagyban hozzájárulnak a magyar gazdaság fejlődéséhez.

Az ülés után aláírásra került az bizottság ülésének jegyzőkönyve, majd a felek sajtótájékoztatót tartottak.

Suggest To A Friend
  Print