Home > LEGFRISSEBB HIREK
A kínai, szerb és lett miniszterelnökök sajtótájékoztatón ismertették a Kína-KKE csúcs eredményeit
2015-11-25
 

2015. november 24-én este Li Keqiang, a kínai Államtanács miniszterelnöke, Aleksandar Vucic, az előző csúcstalálkozónak otthont adó Szerbia miniszterelnöke,  valamint Laimdota Straujuma, a következő csúcstalálkozónak otthont adó Lettország miniszterelnöke a IV. Kína – Közép- és Kelet-Európai Országok Csúcstalálkozója után közös sajtótájékoztatót tartott a suzhoui Taihu Nemzetközi Konferenciaközpontban, ismertetve a találkozó eredményeit.

Li Keqiang miniszterelnök úr kifejtette, hogy a csúcstalálkozón részt vevő állami vezetők mind egyetértettek abban, hogy a Kína-KKE, 16+1 ország együttműködési mechanizmusának megalapítása óta folyamatosan mélyül a párbeszéd és az együttműködés. Az elmúlt három évben folyamatos fejlődésen mentünk keresztül, hatékonyan megvalósult az, amiről az elmúlt három év csúcstalálkozóin megállapodás született, és gazdag eredményeket értünk el. Kína és a KKE országok összekapcsolták fejlesztési stratégiáikat, még nagyobb teret biztosítva az együttműködés mélyítéséhez. Ezen a csúcstalálkozón fogadtak el először középtávú, 5 évre vonatkozó tervet, megmutatva, hogy a Kína-KKE együttműködési mechanizmus nem csak egy évre tekint előre, hanem a távolabbi jövőbe is tekint, és fényes kilátásokkal rendelkezik.

Li Keqiang hangsúlyozta, hogy a Kína-KKE együttműködés egészséges és hosszú távú fejlődésének előmozdítása érdekében a kínai fél „1+6"-os, „egy cél és hat fontos terület" együttműködési keretet javasol. Kiemelte, hogy közösen kell munkálkodnunk a nyitottságon, a tolerancián és a kölcsönös előnyökön alapuló új típusú partnerség előmozdításán. A „Kína-KKE országok középtávú együttműködési tervének" és a „Kína-KKE országok suzhoui együttműködési útmutatójának" megvalósítására kell koncentrálnunk, szilárdan elő kell mozdítani az infrastrukturális projekteket, a Budapest-Belgrád vasútvonal, illetve a Kína-Európa szárazföldi és tengeri tranzitútvonal projektet. A termelési kapacitás terén történő együttműködésben példákat kell állítanunk, meg kell vitatnunk az Adriai-tenger, a Balti-tenger és a Fekete-tenger kikötőin alapuló együttműködési lehetőségeket. Innovatívan, folyamatosan bővíteni kell a befektetési és pénzügyi együttműködés módjait, és egyeztetnünk kell egy Kína-KKE pénzügyi cég megalapításának a lehetőségéről. Elő kell mozdítanunk a kereskedelem és befektetések kölcsönös bővítését, többek között a mezőgazdaságban kell elérnünk áttörést. A kulturális és társadalmi párbeszéd mélyítése érdekében a kínai fél javasolja, hogy a 2016-os év a Kína-KKE kulturális párbeszéd éve legyen.

Aleksandar Vucic szerb és Laimdota Straujuma lett miniszterelnök kifejtették, hogy a KKE országok támogatják Li Keqiang miniszterelnök úr javaslatát az 1+6-os (egy cél és hat fontos terület) együttműködési keretről, elismerően nyilatkoztak a „Kína-KKE országok középtávú együttműködési tervéről" és a „Kína-KKE országok suzhoui együttműködési útmutatójáról". Kifejtették, hogy a megállapodások végrehajtásán és a Kína-KKE együttműködés elmélyítésén fognak munkálkodni, üdvözlik a kínai cégek régiós infrastrukturális projektjeit az „egy övezet, egy út" közös kiépítésére. Minél több kínai turista KKE régióba való utazását és a kulturális párbeszéd erősítését szorgalmazták, valamint kifejtették, hogy várakozással tekintenek a jövőre Lettországban megrendezendő V. Kína-KKE Országok Csúcstalálkozójára.

November 24-én délután Li Keqiang kínai miniszterelnök Orbán Viktor magyar és Aleksandar Vucic szerb miniszterelnökkel közösen vett részt a Budapest-Belgrád vasútvonal együttműködési dokumentumainak aláírási ceremóniáján, majd találkozott Costin Borc román és Ľubomír Vážny szlovák miniszterelnök-helyettesekkel.

Suggest To A Friend
  Print