Home > LEGFRISSEBB HIREK
Chen Xiaojun ideiglenes ügyvivő asszony részt vett a hagyományos kínai gyógyászati konferencián
2015-11-05

 

2015. október 29-én az Emberi Erőforrások Minisztériuma szervezésében megrendezésre került az "Ősi Tudás, Új Utakon – Megújuló Hagyományos Kínai Gyógyászat Magyarországon" elnevezésű konferencia. A hagyományos kínai gyógyászat témakörében ez volt az első konferencia a magyar kormány szervezésében. Az eseményen többek között beszédet mondott Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára és Chen Xiaojun, a Kínai Nagykövetség ideiglenes ügyvivő asszonya, valamint jelen voltak kormánytagok, orvosi intézetek képviselői, a kínai és a nyugati orvoslást képviselő orvosok, mintegy száz fő.

Rétvári Bence államtitkár úr kifejtette, hogy a magyar kormány nagy jelentőséget tulajdonít annak, hogy előmozdítsa a kínai-magyar együttműködést az orvoslás és egészségügy terén. A kínai gyógyászat olyan nem konvencionális, kiegészítő gyógymód, ami több ezer éves történelemmel rendelkezik, és világszerte növekszik a kínai gyógyászat iránti igény. Idén a magyar kormány rendeletet adott ki a hagyományos kínai gyógyászatra vonatkozó szabályozásról, a kínai gyógyászat oktatási, képzési és a gyógyítás feltételeinek megteremtésén munkálkodott, hogy a magyarországi kínai gyógyászat fenntartható fejlődését biztosítsa. A magyar fél közös erőfeszítésekkel, aktívan kívánja megvalósítani a két ország vezetői közötti megállapodásokat, és előmozdítani a hagyományos kínai gyógyászat közép- és kelet-európai központjának mihamarabbi megvalósítását Magyarországon.

Chen Xiaojun ideiglenes ügyvivő asszony elmondta, hogy a kínai gyógyászat a kiváló hagyományos kínai kultúra fontos része, ami Magyarországon már több évtizedes hagyománnyal rendelkezik, és a helyi lakosság széles körben való elismerésének örvend. A kínai-magyar kapcsolatok a gyors fejlődés szakaszába léptek, és fontos, új lehetőségek előtt áll együttműködésünk. A kínai fél értékeli a magyar kormány erőfeszítéseit a hagyományos kínai gyógyászat Magyarországon való fejlesztésében, és támogatja, hogy a két fél együttműködése révén létrejöjjön a hagyományos kínai gyógyászat közép- és kelet-európai központja. Ideiglenes ügyvivő asszony elmondta továbbá, hogy az „Ősi tudás, új utakon" cím jól mutatja a magyarországi kínai gyógyászat fejlődésének fényes jövőjét, és reményét fejezte ki, hogy a két oldal közös erőfeszítéseinek nyomán a magyarországi kínai gyógyászat dinamikusan fog fejlődni, ami mind a magyar nép, mind a környező országok népeinek javára válik.

Magyarország a térség országai közül az élvonalban jár a kínai gyógyászat területén való törvényhozásban. A Magyar Országgyűlés 2013 decemberében fogadta el a vonatkozó egészségügyi törvényt, ami előírta a kínai gyógyászat gyakorlói számára a szükséges engedélyekkel kapcsolatos tudnivalókat. Magyarország Emberi Erőforrások Minisztériuma idén szeptemberben adta ki az említett törvény végrehajtásával kapcsolatos szabályozást a hagyományos kínai gyógyászat területén oklevéllel rendelkező személy által végezhető egészségügyi tevékenység engedélyezésére vonatkozóan. 

Suggest To A Friend
  Print