Home > LEGFRISSEBB HIREK
Duan Jielong nagykövet úr részt vett a Bank of China magyarországi RMB klíring központja megnyitóján
2015-10-05
 

2015. október 2-án Budapesten került megrendezésre a Bank of China magyarországi Renminbi (RMB) klíring központjának megnyitó ünnepsége, amin részt vett és beszédet mondott Orbán Viktor miniszterelnök, Tian Guoli, a Bank of China elnöke, Duan Jielong nagykövet úr és Nagy Márton, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke.

Tian Guoli, a Bank of China elnöke beszédében kifejtette, hogy a magyarországi RMB klíring központ megnyitásával egy időben felgyorsult a Renminbi nemzetközivé válása. A központ létrehozása lehetővé teszi, hogy a két ország cégei csökkentsék az átváltási költségeket, növeljék működtetési hatékonyságukat, és fontos szerepet játszik abban, hogy Magyarországot a közép- és kelet-európai régió RMB pénzügyi hídfőállásává tegye.

Nagy Márton az MNB alelnöke kiemelte, hogy a magyarországi RMB klíring központ megnyitása a kínai-magyar pénzügyi együttműködés fontos mérföldköve, ami a két ország kapcsolataiban számos könnyítést hoz el. A magyar kormány továbbra is támogatja a Bank of China magyarországi üzletfejlesztését, és aktívan együttműködik a RMB közép- és kelet-európai régióban való használatának előmozdításában.

Duan Jielong nagykövet úr őszinte gratulációját fejezte ki a Bank of China magyarországi RMB klíring központjának megnyitója alkalmából és hangsúlyozta, hogy a kínai-magyar kapcsolatok fejlődésének egy újabb fontos eredménye ez, ami által mélyül a kölcsönösen előnyös együttműködés. Nagykövet úr reményét fejezte ki, hogy a két ország cégei közösen mozdítják elő a RMB minél szélesebb körben való használatát, Magyarország Európa fontos RMB offshore központjává válik, ami erős támogatást nyújt a kínai-magyar, valamint a Kína-KKE együttműködéshez.

Orbán Viktor miniszterelnök nagyra értékelte a Bank of China a magyar gazdasági-társadalmi fejlődéshez tett hozzájárulását. Kifejtette, hogy a magyarországi RMB klíring központ létrehozása azt mutatja, hogy Kína pozitívan tekint Magyarország egyedülálló földrajzi elhelyezkedésére és fejlesztési lehetőségeire a KKE régióban. A magyar kormány nagy lehetőségnek tartja ezt az alkalmat, a kínai-magyar gazdasági együttműködés elmélyítésén, valamint a „keleti nyitás" politikája és az „egy övezet, egy út" kezdeményezés még teljesebb összekapcsolásán fog dolgozni.  

A Bank of China 2003-ban lépett be a magyar piacra, 2014 decemberében nyitotta meg magyarországi fióktelepét, és 2015 júniusában kapta meg a People's Bank of China (a Kínai Népköztársaság jegybankja) felhatalmazását a magyarországi RMB klíring központ létrehozására.

Suggest To A Friend
  Print