Home > LEGFRISSEBB HIREK
A Kínai Nagykövetség Nemzeti napi fogadást rendezett
2015-09-29
 

2015. szeptember 28-án este a Kínai Nagykövetség Duan Jielong nagykövet és felesége nevében a Budapest Marriott Hotelben fogadást adott a Kínai Népköztársaság megalakulásának 66. évfordulója alkalmából. Az eseményen jelen volt Íjgyártó István, a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára, Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter, Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke, Medgyessy Péter volt miniszterelnök, Berta Krisztina, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára, Siklósi Péter és Kun Szabó István, a Honvédelmi Minisztérium helyettes államtitkárai, Ruszinkó Ádám, a Nemzetgazdasági Minisztérium helyettes államtitkára és további meghatározó politikai személyek, Magyarországra akkreditált diplomáciai testületek diplomatái, Magyarországon élő kínaiak, összesen több mint 450 fő. A fogadás a kínai és a magyar himnusz meghallgatásával kezdődött, majd Duan Jielong nagykövet úr és Íjgyártó István államtitkár úr mondtak beszédet.

   

Duan Jielong nagykövet úr kifejtette, hogy a Kínai Népköztársaság 66 évvel ezelőtti megalakulása óta az ország sikeresen rálépett a kínai típusú szocializmus fejlődési útjára, és a társadalmi-gazdasági fejlődés történelmi sikereket ért el. Habár jelenleg a világgazdasági válságból való lassú kilábalás történik, és a kínai gazdaságnak nehézségekkel és egyfajta nyomással kell szembenéznie, de a kínai gazdaság stabil alapja nem változott. Kína magabiztosan tekint a közepesen magas gyorsaságú gazdasági fejlődés fenntartására, és a közepesen magas fejlettségi szint elérésére. Kína minden országgal való közös erőfeszítésekkel kívánja előmozdítani a kiegyensúlyozott növekedést, valamint a zöld és fenntartható fejlődést.

Duan nagykövet úr hangsúlyozta, hogy a különböző területeken való kínai-magyar együttműködés fontos és gyors fejlődési szakaszba lépett, a bilaterális kapcsolatok eddigi történelmük legjobb időszakához érkeztek, és fényesek a kilátások. Kína Magyarországgal együtt kíván azon dolgozni, hogy az „egy övezet, egy út" kiépítésével kapcsolatos új lehetőségeket jól kihasználják, és a két ország kapcsolata még szebb jövő elé nézzen.

   

Íjgyártó államtitkár úr a magyar kormány nevében szívélyes gratulációját fejezte ki a Kínai Népköztársaság megalakulásának 66. évfordulója alkalmából, és nagyra értékelte a magyar-kínai együttműködés elmúlt években elért áttörő eredményeit és fejlődését. Hangsúlyozta, hogy Magyarország az első európai országként írta alá Kínával az „egy övezet, egy út" kiépítésének közös előmozdításáról szóló kormányközi egyetértési nyilatkozatot, kiemelt figyelmet szentel a Kínával való kapcsolatoknak, és a „keleti nyitás" politikája keretében tovább szeretné mélyíteni a két ország gyakorlati együttműködését számos területen, valamint előmozdítani a magyar-kínai kapcsolatok még nagyobb fejlődését.

A fogadás rendkívül jó hangulatban telt, a vendégek elismerően nyilatkoztak a Kína által elért fejlődésről és a magyar-kínai együttműködés eredményeiről, valamint kifejtették, hogy a jövőben is a magyar-kínai együttműködés előmozdításán fognak munkálkodni.

   

Suggest To A Friend
  Print