Home > LEGFRISSEBB HIREK
Megrendezésre került a 8. Kínai Híd középiskolások kínai nyelvi versenye magyarországi fordulója
2015-09-18

 

2015. szeptember 11-én megrendezésre került a 8. Kínai Híd középiskolások kínai nyelvi versenye magyarországi fordulója a budapesti Magyar-Kínai Két Tanítási Nyelvű Általános Iskolában. A tizenhárom versenyző négy város hat középiskolájából érkezett. A versenyen jelen volt Li Bei asszony, Kína magyarországi nagykövetének felesége, Guo Xiaoguang úr, a Nagykövetség kulturális tanácsosa és Wu Hua úr, a Nagykövetség Oktatási Osztályának vezetője. A zsűritagok különböző szakértők közül kerültek ki, a versenyt mintegy százan tekintették meg, különböző oktatási intézmények tanárai és diákjai, valamint a diákok szülei.

A versenyen beszédet mondott Guo Xiaoguang kulturális tanácsos, Erdélyi Zsuzsanna, a Magyar-Kínai Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola igazgatója, valamint Wu Hua úr, a Nagykövetség Oktatási Osztályának vezetője. A verseny a Magyar-Kínai Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola alsó tagozatos diákjainak megnyitó táncával kezdődött, amely előadás második helyezést ért el egy európai táncversenyen.

A verseny egy kínai nyelvű fogalmazás elmondásából, Kínával kapcsolatos kérdésekből, és egy választott műsorszám előadásából áll. A versenyzők beszámoltak a kínai nyelvtanulás örömeiről és nehézségeiről, valamint arról, hogyan látják a kínai kultúrát. Az egyik versenyző így nyilatkozott: „Szeretem a Nyugati utazás című kínai regényt, Sun Wukong, a regény főhőse miatt szerettem meg a kínai nyelvet, és a kezdeti érdeklődés után ma már rendkívül szoros kapcsolat fűz a kínai nyelvhez".

A verseny első helyezettje egy mongol nemzetiségű lány volt, aki előadásában elmondta: „Magyarországon – csakúgy, mint Kínában – sok féle híd létezik, de a világon minden kínaiul tanuló ember szívében a legszebb a „kínai híd". Ma sok magyar ember kezében Huawei telefon van, holnap kínai barátaink asztalán Tokaji bor lesz. A „kínai híd" a világ és Kína közötti barátság hídja, ez a híd engem is szorosan összekapcsol Kínával."

A műsorszámok között volt többek között hangszeres, ének és táncelőadás, lampion készítés, papírkivágás.

A Kínai Híd verseny a Hanban (Kínai Nyelvi Tanács) irányítása alatt kerül megrendezésre, évente egyszer. A legjobb helyezést elért versenyzők Kínába utazhatnak, hogy részt vegyenek a verseny elődöntőjén. A versenyt követően a Magyar-Kínai Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola egy 14 éves diákja gitár előadását hallgathatta meg a közönség.

A Magyarországi Kínai Nagykövetség és az Oktatási Osztály nagy figyelemmel kíséri a Kína Híd verseny magyarországi fordulóját, a verseny megrendezésében a Magyar-Kínai Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola, a magyarországi Konfuciusz Intézetek, sinológusok és a média mind-mind nagy támogatást nyújtottak.

Suggest To A Friend
  Print