Home > LEGFRISSEBB HIREK
Wang Yi kínai külügyminiszter találkozott Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszterrel
2015-09-03
 

2015. szeptember 2-án este Wang Yi kínai külügyminiszter a Diaoyutai Állami Vendégházban találkozott Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszterrel, aki a japán agresszió elleni háború és az antifasiszta világháború győzelmének 70. évfordulója alkalmából rendezett megemlékezési ünnepségre érkezett Kínába.

Wang Yi üdvözölte a magyar kormány képviseletében jelenlévő Szijjártó Pétert, és elmondta, hogy a megemlékezési ünnepségen való részvétele tükrözi a magyar kormány és nép Kína iránti támogatását és a történelem iránti tiszteletét. Wang Yi kifejtette, hogy idén júniusban Magyarország az elsők között írta alá Kínával az „egy övezet, egy út" kiépítésével kapcsolatos kormányközi egyetértési nyilatkozatot, ami azt mutatja, hogy Kína „egy övezet, egy út" nevű nagyszabású kezdeményezése és Magyarország „keleti nyitás" politikája összekapcsolódik. A továbbiakban a két félnek a stratégiai tervezés erősítésére kell koncentrálnia, aktívan elő kell mozdítania a Budapest-Belgrád vasútvonal projektet, szélesíteni a kétoldalú gyakorlati együttműködést a kereskedelem és egyéb területeken, előmozdítva a Kína-KKE országok együttműködését és a kínai-európai kapcsolatok töretlen fejlődését.

Szijjártó Péter köszönetet mondott a kínai kormány meghívásáért, és elismerését fejezte ki Kínának a második világháború győzelméhez tett fontos hozzájárulásáért. Szijjártó Péter hangsúlyozta, hogy a magyar-kínai kapcsolatok erőteljes fejlődésen mennek keresztül, Magyarország együtt kíván működni Kínával, előmozdítja a Budapest-Belgrád vasútvonal projektet, szélesíti a kereskedelem, a befektetések és a turizmus terén folytatott kétoldalú együttműködést, és továbbra is aktív szerepet kíván vállalni a Kína-KKE országok együttműködésében és a európai-kínai kapcsolatok fejlesztésében.  

Suggest To A Friend
  Print