Home > LEGFRISSEBB HIREK
A Nagykövetség baráti beszélgetést rendezett a második világháború győzelmének 70. évfordulójára
2015-08-17
 

2015. augusztus 14-én a Kínai Nagykövetség a japán agresszió elleni háború és az antifasiszta világháború győzelmének 70. évfordulója alkalmából baráti beszélgetést rendezett. Az eseményen részt vett Duan Jielong nagykövet úr, Juhász Ottó és Kusai Sándor volt pekingi nagykövetek, a Magyar-Kínai Baráti Társaság képviselői, sinológusok, magyarországi kínaiak és a kínai média képviselői közül mintegy 30-an, a Kínai Nagykövetség diplomatái, összesen körülbelül 50 fő.

Duan Jielong nagykövet úr beszédében megemlékezett a japán agresszió elleni háború győzelmének nagy történelmi jelentőségéről és arról, hogy milyen nagy hozzájárulást tett az az antifasiszta világháború győzelméhez. Szívből jövő köszönetét fejezte ki Schoen Ottó magyar orvos, Robert Capa haditudósító fotográfus és minden külföldi barát felé, aki a japán agresszió elleni háborúban támogatást nyújtott és együttérzést tanúsított a kínaiak iránt. Nagykövet úr hangsúlyozta a történelem fájdalmas tanulságára való emlékezés fontosságát, hogy megelőzzük a történelmi tragédiák megismétlődését, ami minden békeszerető ember közös vágya és a világ összes népének együttes felelőssége és kötelessége. A kínai nép minden néppel, a magyarokkal is közösen szeretne megemlékezni a történelemről és a mártírokról, együttesen védve a világbékét és fejlődést, megteremtve az emberiség szebb jövőjét.

A magyar felszólalók kifejtették, hogy a kínai nép hatalmas emberáldozatok árán történelmi hozzájárulást tett az antifasiszta világháború győzelméhez, amit a világ népei soha nem fognak elfelejteni. Az emberiség egy sorsközösséget alkot, a világbéke védelme minden nép közös felelőssége. A magyar nép a kínaival együtt kíván a történelem keserű tanulságait levonva a jövő felé tekinteni, mélyíteni az együttműködést, népeink közti barátságot generációról generációra átörökíteni, hogy a kínai-magyar kapcsolatok a békés fejlődés példájává váljanak és hozzájáruljanak a világ békéjéhez és fejlődéséhez.

A magyarországi kínaiak képviselői mind egyetértettek abban, hogy a kínai nép japán agresszió elleni háborújának nagy győzelme nem csupán az antifasiszta világháború győzelméhez járult hozzá nagyban, hanem a militarista Japán Kína gyarmatosítására és leigázására irányuló tervét is szétzúzta, visszaállította Kínának a világban elfoglalt nagyhatalmi pozícióját, és megnyitotta a kínai nép nagyszabású megújulásának fényes jövőjét. Kihangsúlyozták, hogy egy erős Kínára van szükség ahhoz, hogy elkerüljük a történelmi tragédiák megismétlődését. A magyarországi kínaiaknak mindahányan emlékezniük kell a történelemre, a hazaszeretetet szellemiségében össze kell fogniuk, kitartóan támogatva az anyaország fejlődését, és fáradhatatlanul tevékenykedve a nemzet nagy megújulásáról szóló kínai álom megvalósításán.

A baráti beszélgetés elején a résztvevők megtekintették a japán agresszió elleni háborúról szóló rövidfilmet, közösen megemlékezvén a kínai nép megpróbáltatásairól és a japán agresszió elleni háború és az antifasiszta világháború győzelméért életüket áldozó hősökről.

Suggest To A Friend
  Print