Home > LEGFRISSEBB HIREK
Hadsereg Napi fogadást rendezett a Kínai Nagykövetség
2015-07-29

 

2015. július 28-án a Kínai Nagykövetség katonai és légügyi attaséja Zhang Zhongmin és felesége a Nagykövetségen fogadást adott a Kínai Népi Felszabadító Hadsereg megalakulásának 88. évfordulója alkalmából. Jelen volt még Duan Jielong nagykövet úr és felesége, Orosz Zoltán altábornagy, a Honvéd Vezérkar főnök-helyettese, Fucsku Sándor vezérőrnagy, a Magyar Honvédség Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnoka, valamint katonai és rendőri szervek meghatározó személyiségei, különböző országok nagykövetségeinek katonai attaséi és diplomatái, mintegy száz fő vett részt a fogadáson.

Zhang Zhongmin főezredes a fogadáson tartott beszédében kiemelte, hogy jelenleg a nemzetközi környezet mély változásokon megy keresztül, a világban a haderők nagy fejlődése figyelhető meg, és a világ továbbra is valós és rejtett helyi fegyveres konfliktusok fenyegetésével néz szembe. A honvédelem és a hadsereg megerősítése a kínai modernizáció stratégiai feladata, Kína kitart a békés fejlődés útja mellett, békén alapuló független külpolitikát és defenzív védelmi politikát folytat, ellenzi a hegemónia és az erőpolitika minden formáját, soha nem törekszik hegemóniára és nem terjeszkedik. A Kínai Hadsereg mindig is a világbékét őrző szilárd erőt képviselt.

Zhang Zhongmin kifejtette továbbá, hogy Magyarország az elsők között vette fel a diplomáciai kapcsolatokat a Kínai Népköztársasággal, és a két ország katonai kapcsolatait hagyományos barátság jellemzi. Nemrégiben a két ország aláírta az „egy övezet, egy út" közös kiépítésével kapcsolatos egyetértési nyilatkozatot, a kétoldalú kapcsolatok történelmük legjobb időszakában vannak, és fontos, új lehetőségek előtt állnak. A két hadsereg közötti magas szintű kölcsönös látogatásokon keresztül közeli kapcsolatot tartanak fenn, a stratégiai kölcsönös bizalmat erősítették, és a két oldal közötti együttműködés egyre bővül és mélyül. Kína kész Magyarországgal együtt közös erőfeszítéseket tenni a katonai kapcsolatok elmélyítése és az együttműködés tartalmának gazdagítása érdekében.

Egyéb vendégek között Orosz Zoltán altábornagy úr is gratulált Duan Jielong nagykövet úrnak és Zhang Zhongmin katonai és légügyi attasé úrnak a Kínai Népi Felszabadító Hadsereg megalakulásának 88. évfordulója alkalmából. Nagyra értékelte a rendkívül jó kínai-magyar katonai kapcsolatokat, dicsérő szavakkal illette a Kínai Hadsereg világbéke és a regionális stabilitás megőrzéséért tett fáradozásait, valamint kifejezte, hogy kész a kínai féllel közösen előmozdítani a kínai-magyar katonai kapcsolatok folyamatos fejlődését.

Suggest To A Friend
  Print