Home > LEGFRISSEBB HIREK
Wang Yi kínai külügyminiszter megbeszélést folytatott Szijjártó Péterrel
2015-06-08

2015.06.06-án Wang Yi kínai külügyminiszter úr Budapesten megbeszélést folytatott Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter úrral.

Wang Yi kifejtette, hogy habár Kína és Magyarország földrajzi értelemben távol vannak egymástól, a két felet mégis számos közös pont és közös érdek köti össze. A kínai-magyar kapcsolatok fejlődése rendkívül jó, egyre inkább meghaladja a kétoldalú kapcsolatok szintjét, és fontos stratégiai jelentőséggel bír. A kétoldalú kapcsolatok fontos új lehetőségek előtt is állnak, Kína kész Magyarországgal együtt közös erőfeszítéseket tenni, hogy még szélesebb területen, még nagyobb platformon és még magasabb szinten mélyítse el a különböző területeken folytatott kölcsönösen előnyös együttműködést, megvalósítsa a közös fejlődést, együttes felvirágoztatást, és előmozdítsa a kínai-magyar kapcsolatok új szintre történő emelését. Ennek érdekében a kínai fél az alábbi javaslatokat teszi:

A kölcsönös tiszteletre és az egyenlő bánásmódra alapozva a két oldal közötti kölcsönös politikai bizalmat folyamatosan erősítsék, a kétoldalú kapcsolatok fejlődésének irányait ismerve közösen őrizzék a kínai-magyar kapcsolatok egészséges fejlődésének kedvező lendületét. Kína nagyra értékeli, hogy Magyarország a Kína központi érdekeit érintő és egyéb rendkívül fontos kérdésekben mindvégig támogatta a kínai fél álláspontját.

A stratégiai összekapcsolódást erősítsék, és valósítsák meg a kínai-magyar kapcsolatok fenntartható fejlődését. A két fél új kiindulási pontként tekintsen az „egy övezet, egy út” kiépítésének közös előmozdításával kapcsolatos egyetértési nyilatkozat aláírására, valamint Kína „egy övezet, egy út” kezdeményezésének és Magyarország „keleti nyitás” politikájának hatékony összekapcsolását segítse elő. A kétoldalú együttműködés új területeit folyamatosan szélesítsék, és erősítsék a bilaterális kapcsolatok fejlődésének lendületét.

A két ország gazdasági-kereskedelmi, befektetési, infrastrukturális, mezőgazdasági, turisztikai és egyéb területeken való együttműködését mélyítsék, mozdítsák elő az ipari befektetési együttműködést. Használják ki jól a kétoldalú együttműködésben a kormányok közötti mechanizmusokat és különböző típusú platformokat, mélyítsék és tárják fel a gyakorlati együttműködés közös pontjait.

Erősítsék a párbeszédet és az együttműködést a klímaváltozás, a 2015 utáni ENSZ fejlesztési agenda és további nagy nemzetközi kérdésekben, közösen járuljanak hozzá a régió és a világ békés fejlődéséhez. Magyarország régóta aktív szerepet játszik a Kína és a KKE országok közötti együttműködés, valamint a kínai-európai kapcsolatok fejlődésének előmozdításában. Kína reméli, hogy Magyarország továbbra is megtartja tevékeny szerepét.

Szijjártó Péter miniszter úr kifejtette, hogy a Kínával való baráti együttműködés fejlesztése Magyarország külügyi stratégiájának fontos része és egyértelmű iránya. A két fél közös erőfeszítései nyomán a két ország kapcsolata minden eddiginél jobb, fontos eredmények születtek számos területen. A Kína által javasolt „egy övezet, egy út” kezdeményezés fontos szerepet fog játszani a globális gazdasági fejlődés előmozdításában. Magyarország a „keleti nyitás” politikáját össze szeretné kapcsolni a kínai „egy övezet, egy út” kezdeményezéssel, kész Kínával együttműködni az „egy övezet, egy út” kiépítésében, és a régióban a Kínával folytatott gazdasági-kereskedelmi, pénzügyi, turisztikai és egyéb területeken folytatott együttműködés központjává szeretne válni. A vízumfolyamatok, a befektetések és egyéb területeken még több könnyítést és kedvezőbb feltételeket kíván bevezetni. Magyarország szilárdan támogatja a Kína-KKE együttműködést és az európai-kínai kapcsolatok fejlesztését, amiben továbbra is aktív szerepet kíván játszani.

A két fél eszmecserét tartott még többek között az ukrán válsággal, az ENSZ reformmal, az iráni nukleáris kérdéssel, a közel-keleti helyzettel és a harmadik féllel folytatott együttműködéssel kapcsolatos kérdésekben.

A megbeszélés után a két fél aláírta a Kína és Magyarország kormánya közötti, az „egy övezet, egy út" együttműködéssel kapcsolatos egyetértési nyilatkozatot, majd sajtótájékoztatót tartottak.

Suggest To A Friend
  Print