Home > LEGFRISSEBB HIREK
Áder János találkozott Wang Yi kínai külügyminiszterrel
2015-06-08
 

2015.06.06-án Áder János köztársasági elnök úr a Sándor-palotában fogadta a Magyarországra látogató Wang Yi kínai külügyminisztert.

Áder János köztársasági elnök úr megkérte Wang Yi külügyminiszter urat, hogy adja át szívélyes üdvözletét Xi Jinping elnök úrnak. Köztársasági elnök úr kifejtette, hogy a magyar-kínai kapcsolatok rendkívül jók, az elmúlt években a kétoldalú együttműködés számos területen kiemelkedő eredményeket hozott. A Xi Jinping elnök úr által javasolt „egy övezet, egy út" kezdeményezés hatalmas stratégiai koncepció, Magyarország számára nagy öröm, hogy az első európai országként vehet részt ebben. A magyar-kínai kapcsolatok és a különböző területeken való együttműködés előtt nagy távlatok állnak. Magyarország reméli, hogy a Kína-KKE együttműködésben a regionális központ szerepét töltheti majd be, szeretne szorosan együttműködni Kínával és előmozdítani a Budapest-Belgrád vasútvonal korszerűsítése és további nagy projektek megvalósítását.

Wang Yi külügyminiszter úr továbbította Xi Jinping elnök úr baráti üdvözletét Áder Jánosnak. Wang Yi elmondta, hogy Kína és Magyarország között hagyományos barátság van, a két ország kapcsolata folyamatosan fejlődik és eddigi története legjobb korszakában van. A Xi Jinping elnök úr által javasolt „egy övezet, egy út" kezdeményezésre aktív válaszok érkeztek az ázsiai és európai országokból. Eurázsia történelme során háborúkat élt át, a Selyemút viszont mindvégig az ázsiai és európai népet összekötő baráti együttműködési kapocs volt. Az „egy övezet, egy út" kezdeményezés az ősi Selyemút szellemiségét viszi tovább, Európa és Ázsia minden országának közös fejlődését és felvirágoztatását keresve.

A két fél továbbá eszmecserét tartott a klímaváltozással és egyéb közös érdeklődési területekkel kapcsolatos kérdésekben is.

Suggest To A Friend
  Print