Home > LEGFRISSEBB HIREK
Kína és Magyarország aláírta az „egy övezet, egy út" egyetértési nyilatkozatot
2015-06-08
 

2015.06.06-án Wang Yi kínai külügyminiszter hivatalos magyarországi látogatása során Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszterrel együtt aláírta az Egyetértési Nyilatkozat a Kínai Népköztársaság Kormánya és Magyarország Kormánya között a Selyemút Gazdasági Övezet és a 21. Századi Tengeri Selyemút kiépítésének közös előmozdítása területén történő együttműködés tárgyában című dokumentumot. Ez az első ilyen jellegű együttműködési dokumentum Kína és egy európai ország között.

Wang Yi külügyminiszter úr az aláírási ceremónia után elmondta, hogy jelenleg a globalizáció korszakában Eurázsiára egy egységként tekinthetünk, Kína egyre gyorsítja a nyugat felé való nyitást, míg Magyarország a „keleti nyitás" politikáját folytatja, és az „egy övezet, egy út" a két országot még szorosabban összekapcsolja. Magyarország az első európai ország, akivel Kína ilyen jellegű együttműködési dokumentumot ír alá, és az „egy övezet, egy út" közös kiépítésében vezető szerepet játszik, más országokat megelőzve. Arra buzdítunk más európai országokat, hogy nyissanak kelet felé, erősítsék a Kínával és más ázsiai országokkal való kölcsönös együttműködésüket, és különféle módokon vegyenek részt az „egy övezet, egy út" kiépítésében. A történelem bizonyítani fogja, hogy ez egy bölcs és helyes stratégiai döntés.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter úr kifejtette, hogy Magyarország kész Kínával együttműködve tevékenyen előmozdítani az „egy övezet, egy út" kezdeményezést, és aktív lépéseket tenni a magyar-kínai gyakorlati együttműködés, valamint a Kína-KKE együttműködés még nagyobb fejlődéséért.

Suggest To A Friend
  Print