Home > LEGFRISSEBB HIREK
Orbán Viktor találkozott Wang Yi kínai külügyminiszterrel
2015-06-08

 

2015.06.06-án Orbán Viktor miniszterelnök úr a Parlamentben találkozott a Budapestre látogató Wang Yi kínai külügyminiszterrel.

Wang Yi továbbította Li Keqiang kínai miniszterelnök úr baráti üdvözletét Orbán Viktornak. A kínai külügyminiszter kifejtette, Kína és Magyarország között hagyományos barátság van, az elmúlt években a két ország kapcsolata teljes körű fejlődésen ment keresztül, és eddigi története legjobb korszakában van. A kétoldalú együttműködés további mélyítése nem csupán a két ország népének javára válik, hanem a Kína és Európa közötti kapcsolatok egészséges, stabil és gördülékeny fejlődésére is jótékony hatást gyakorol. A kínai-magyar kapcsolatok fontos új lehetőségek előtt állnak. Magyarország „keleti nyitás” politikája és Kína „egy övezet, egy út” kezdeményezése összhangban van egymással. Mindkét oldalnak meg kell ragadnia a lehetőségeket, közösen kell előmozdítaniuk az „egy övezet, egy út” kiépítését, új erővel töltve fel a két ország kapcsolatainak fejlődését.

Wang Yi kifejtette, hogy Kína szeretné Magyarországgal együtt megvalósítani a két ország vezetőinek fontos megegyezéseit, felgyorsítani a Budapest-Belgrád vasútvonal korszerűsítése, a szárazföldi és tengeri Kína-Európa tranzitútvonal és további nagy infrastrukturális projektek kiépítését, ami így az „egy övezet, egy út” zászlóshajójává válhat. A két félnek ugyanakkor folyamatosan szélesítenie kell kereskedelmének mértékét, aktívan fejlesztenie kell az ipari és befektetési együttműködést, bővítenie a pénzügyi együttműködés területeit, és előmozdítania, hogy a két ország gyakorlati együttműködése új szintre emelkedjen.

Orbán Viktor miniszterelnök úr megkérte Wang Yi külügyminiszter urat, hogy adja át jókívánságait Li Keqiang miniszterelnök úrnak. Kifejtette, hogy a kölcsönös tisztelet a tartós, hosszú távú magyar-kínai baráti kapcsolatok politikai alapja. Kína fontos együttműködési partner Magyarország számára, és a „keleti nyitás” politikájának fontos célországa. Magyarország igen nagyra becsüli Kína fejlődésének hatalmas eredményeit, határozottan támogatja a Xi Jinping elnök úr által javasolt „egy övezet, egy út” kezdeményezést, ami hatalmas történelmi és gazdasági jelentőséggel bír. Magyarország Kínával együtt szeretné előmozdítani az „egy övezet, egy út” kiépítését, valamint az infrastruktúra, pénzügy és egyéb területeken még intenzívebb fejlődést kíván folytatni. Magyarország továbbra is tevékenyen részt vesz a Kína-KKE együttműködésben, és aktív erőfeszítéseket tesz az Európa és Kína közötti kapcsolatok fejlődése érdekében.

Suggest To A Friend
  Print