Home > LEGFRISSEBB HIREK
Nagykövet úr részt vett a „Kína-KKE együttműködés" és az „egy övezet, egy út" témájú konferencián
2015-05-05
 

2015.05.04-én a Külügyi és Külgazdasági Intézet együttműködésben a Kína – Közép- és Kelet-Európai Országok Közötti Együttműködés titkárságával Budapesten konferenciát rendezett a „Kína-KKE együttműködés" és az „egy övezet, egy út" kiépítésének témájában. Az eseményen nyitóbeszédet mondott Huo Yuzhen nagykövet asszony, a Kínai Külügyminisztérium Kína-KKE együttműködésért felelős különmegbízottja, valamint Szabó László, Magyarország Külgazdasági és Külügyminisztériumának miniszter-helyettese. Beszédet mondott továbbá Xiao Qian nagykövet úr és Schőberl Márton, a Külügyi és Külgazdasági Intézet főigazgatója. A konferencián több mint 100 fő vett még részt, köztük Kína, Magyarország, Lengyelország, Szerbia és további KKE országok szakértői, cégek megbízottjai, magyarországi diplomaták és a média képviselői.

Huo Yuzhen különmegbízott asszony bemutatta az "egy övezet, egy út" kezdeményezés hátterét, jelentését és jelentőségét. Kiemelte, hogy az "egy övezet, egy út'" a kölcsönös előnyökön alapuló együttműködés, a béke és a barátság útja, ami a Kína-KKE együttműködés számára még nagyobb fejlődési kilátásokat tartogat és a KKE országoknak valós előnye származik belőle. Jelen együttműködés számos előnnyel bír a Kína és Európa közti együttműködés és az "egy övezet, egy út" kiépítésének előmozdításában, hiszen elképzeléseink megegyeznek és megvannak a feltételek. Kína a KKE országokkal tett közös erőfeszítések eredményeként szeretné erősíteni a magas szintű tervezést, a jelenlegi platformok jó kihasználásával megvalósítani a Kína-KKE együttműködés és az "egy övezet, egy út" kiépítésének összekapcsolását, az együttműködésben rejlő lehetőségeket még jobban kihasználni, és keményen dolgozni a mielőbbi eredményekért, minden fél fejlődését szolgálva.

Szabó László külgazdasági és külügyminiszter-helyettes úr röviden áttekintette az elmúlt évek gazdag eredményeit a kínai-magyar kapcsolatok és a Kína-KKE együttműködés vonatkozásában. Kifejtette, hogy a nemzetközi struktúrák mélyreható változásokon mennek keresztül, Kína össznemzeti ereje jelentősen gyarapszik, erősödik a világban elfoglalt helye és nagyban növekszik hatása is. A kínai kapcsolatok fejlesztésének fontosságát illetően az egész nemzetközi közösség egyetért. Kína „egy övezet, egy út" kezdeményezése és Magyarország „keleti nyitás" politikája találkozik egymással, kifejezi Magyarország és más KKE országok a kínai együttműködés iránti egyre erősödő vágyát, új célokat és életerőt ad a Kína-KKE együttműködésnek. Magyarország a Kína-KKE együttműködés keretein belül szeretné tovább erősíteni a széles körű kínai-magyar együttműködést, aktív szerepet játszani az „egy övezet, egy út" kiépítésében, és előmozdítani, hogy a bilaterális kapcsolatok és a Kína-KKE együttműködés még nagyobb fejlődésen menjen keresztül.

Xiao Qian nagykövet úr beszédében hangsúlyozta, hogy az „egy övezet, egy út" kiépítése új, és még nagyobb lehetőségeket rejt Kína és a KKE országok együttműködésének viszonylatában. A Kína-KKE együttműködés gazdag eredményei és tapasztalata egyedülálló alapokat szolgáltat az „egy övezet, egy út" közös kiépítéséhez, és egyértelmű előnyökkel rendelkezik. Nagykövet úr reményét fejezte ki, hogy Kína és a KKE országok közös erőfeszítéseivel az együttműködés tapasztalatait és mechanizmusának előnyeit, valamint az „egy övezet, egy út"-tal kapcsolatos hatalmas lehetőségeket szervezeti szinten össze tudjuk kapcsolni, és el tudjuk érni kapcsolataink további fejlődését országaink és népeink boldogulására.

Schőberl Márton főigazgató úr beszédében kifejtette, hogy az ősi Selyemút nagy szerepet játszott a Kína és Európa közötti gazdasági és kulturális kapcsolatok szorosabbra fűzésében. Kína „egy övezet, egy út" kezdeményezése Kína és Európa, két nagy gazdasági központ és civilizáció kapcsolatát újfent szorosan összekapcsolja, és történelmi lehetőségeket nyújt a KKE országok fejlődéséhez. Főigazgató úr reményét fejezte ki az iránt, hogy az „egy övezet, egy út", ez az „új Selyemút" egyre nagyobb életerőtől fog ragyogni, valamint a Kína-KKE gazdasági-kereskedelmi együttműködést és kulturális cserekapcsolatokat új erővel tölti fel.

A konferencián tudományos és üzleti csoportos megbeszéléseket is tartottak. Kínai, magyar, lengyel és szerb szakértők és cégképviselők tudományos, illetve üzleti nézőpontból mutatták be az „egy övezet, egy út" nyújtotta új lehetőségeket és a KKE országok ebben való részvételének különleges előnyeit. Körbejárták még többek között azokat a kérdéseket, hogy hogyan valósítható meg a Kína-KKE együttműködés és az „egy övezet, egy út" hatékony összekapcsolása, különböző országok kutatóintézetei miképpen játszhatnak aktív szerepet, és  cégek hogyan tudnak mindebben részt venni. A résztvevők is élénk eszmecserét folytattak a konferencia témáiban.

A konferencia előtt Huo Yuzhen különmegbízott asszony és Szabó László külgazdasági és külügyminiszter-helyettes úr rövid megbeszélést tartottak a kínai-magyar kapcsolatokról, a Kína-KKE országok együttműködéséről és az „egy övezet, egy út" kiépítéséről.

Suggest To A Friend
  Print