Home > LEGFRISSEBB HIREK
Xiao Qian nagykövet urat a Magyar Érdemrend középkeresztjével tüntették ki
2015-05-13

2015.05.12-én a Külgazdasági és Külügyminisztérium által rendezett ünnepségen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter úr átadta Xiao Qian nagykövet úrnak Áder János köztársasági elnök által adományozott Magyar Érdemrend középkeresztjét. Az ünnepségen jelen volt Mikola István, Balogh Csaba és Íjgyártó István államtitkár urak, a Külügyminisztérium Kína Főosztályának, valamint Ázsiai és Csendes-óceáni Főosztályának munkatársai és a Kínai Nagykövetség diplomatái, mintegy 30 fő.

Mészáros Márta, a Külgazdasági és Külügyminisztérium Kína Főosztályának főosztályvezetője dicsérő szavakkal illette Nagykövet Urat, a Protokoll Osztály munkatársa felolvasta Köztársasági Elnök Úr szavait, és Szjjjártó Péter miniszter úr tartott beszédet. Beszédében elismerően nyilatkozott az elmúlt évek kínai-magyar kapcsolatainak fejlődéséről és a hatalmas eredményekről. Kiemelte, hogy Nagykövet Úr fáradhatatlan erőfeszítéseivel nagyban hozzájárult mindehhez; továbbá hangsúlyozta, hogy jelenleg a két ország között gyakoriak a magas szintű találkozók, intenzíven bővül és mélyül a gyakorlati együttműködés számos területen, és eddig soha nem voltak ilyen erősek és életteliek a bilaterális kapcsolatok. Magyarország továbbra is szorosan együtt kíván működni Kínával, előmozdítva a kétoldalú kapcsolatok még nagyobb fejlődését.

Xiao Qian nagykövet úr hálásan megköszönte a kitüntetést és elmondta, hogy az elmúlt években a kínai-magyar kapcsolatok intenzív fejlődésen mentek keresztül, és egyre nagyobb regionális jelentőséggel bírnak, ami a két fél közös erőfeszítéseinek kikristályosodása. Kifejtette, hogy az Érdemrend kifejezi a magyar kormány és nép a kínai kormány és nép iránti barátságát. Habár ő nemsokára távozik jelenlegi posztjáról, de továbbra is kiemelt figyelemmel követi a magyar-kínai kapcsolatok fejlődését, és a kínai-magyar együttműködés és barátság elmélyítésén munkálkodik.

A Magyar Érdemrend keresztje a magyar állam által külföldi állampolgároknak adományozott kitüntetés, a középkereszttel Magyarországon szolgálatot teljesítő külföldi diplomatákat tüntethetnek ki a bilaterális kapcsolatok fejlesztésében játszott kiemelkedő szerepükért.

Suggest To A Friend
  Print