Home > LEGFRISSEBB HIREK
Xiao Qian nagykövet úr részt vett „Qi Baishi: A természet igézete" kiállítás megnyitóján
2015-04-24

2015.04.23-án Xiao Qian nagykövet úr részt vett a Magyar Nemzeti Galériában megrendezésre kerülő, „A természet igézete – Qi Baishi festmények a Pekingi Művészeti Akadémia gyűjteményéből” kiállítás megnyitóján. Az eseményen jelen volt még Chang Liuwei, a KKP Pekingi Bizottságának állandó tagja és a Kommunikációs Osztály vezetője, Wang Mingming, a Pekingi Művészeti Akadémia elnöke, Hoppál Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériuma kultúráért felelős államtitkára, Szőcs Géza, a Miniszterelnökség főtanácsadója, Szalay-Bobrovniczky Alexandra, Budapest főpolgármester-helyettese, Baán László, a Magyar Nemzeti Galéria főigazgatója és Fajcsák Györgyi, a Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum igazgatója; mintegy 200 fő vett részt a megnyitón.

A kiállítás a Pekingi Művészeti Akadémia és a Magyar Nemzeti Galéria közös szervezésében valósult meg. Qi Baishi alkotói karrierjének elsősorban középső és időskori szakaszából 108 alkotás került bemutatásra négy kiállítóteremben, és megtekinthető Qi Baishi dolgozószobája berendezéseinek másolata, továbbá tradicionális kínai kultúrát megjelenítő antik tárgyak is. A festményekről részletes magyar és angol nyelvű leírások olvashatók.

 

Magyarországon 1930-ban voltak először láthatóak Qi Baishi képek, amikor 29 festmény került kiállításra, és Magyarország két képet kapott ajándékba a kiállítás után. 1938-ban ismét a Nemzeti Szalonban már ötvenhárom képpel szerepelt a művész. Mindkét kiállítás nagy népszerűségnek örvendett a magyar közönség körében. A jelen kiállításon a korábban Magyarországnak ajándékozott két alkotás is bemutatásra kerül.

Suggest To A Friend
  Print