Home > LEGFRISSEBB HIREK
Konfuciusz Intézet nyílt a Pécsi Tudományegyetemen a hagyományos kínai orvoslás megismerésére
2015-04-02
 

2015.03.27-én a Pécsi Tudományegyetem és a kínai Hebei United Egyetem együttműködésével nyílt Konfuciusz Intézet a hagyományos kínai orvoslás megismerésére Pécsett. Az eseményen mintegy 100 fő vett részt, többek között Maruzsa Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériumának felsőoktatásért felelős helyettes államtitkára, Páva Zsolt, Pécs polgármestere, Bódis József, a Pécsi Tudományegyetem rektora, Csízi Péter országgyűlési képviselő, Hegyi Gabriella, a Magyar Akupunktúra Orvosok Társaságának elnöke, Yuan Juxiang, a Hebei United egyetem rektora és Li Xinhua, a Kínai Nagykövetség Oktatási Részlegének vezetője.

     

Maruzsa Zoltán helyettes államtitkár úr beszédében kifejtette, hogy a magyar kormány számára rendkívül fontos a keleti nyitás politikája, és a kölcsönösen előnyös kínai kapcsolatok bővítésén munkálkodnak. A hagyományos kínai orvoslással foglalkozó Pécsi Konfuciusz Intézet megalapítása erősíti a kínai-magyar kulturális együttműködést és elősegíti a két nép közötti kölcsönös megértést és barátságot. Bódis József rektor úr köszönetét fejezte ki a magyar és a kínai kormány az Intézet megalapításában nyújtott támogatásáért. Rektor úr elmondta, hogy nagy büszkeséggel tölti el az, hogy a Pécsi Konfuciusz Intézet a hetedik a világon, ami a hagyományos kínai orvoslás megismerésére jött létre. Hangsúlyozta, hogy mindent meg fognak tenni a Konfuciusz Intézet lehető legjobb működtetéséért és azért, hogy a magyarokat minél jobban megismertessék a kínai orvoslással és kultúrával, mindezzel előmozdítva a magyar-kínai barátság elmélyülését.

     

Yuan Juxiang rektor úr kifejtette, hogy a Hebei United Egyetem a kínai orvoslás terén már több mint egy évtizede együttműködik a Pécsi Tudományegyetemmel, és a két fél rendkívül jó alapokat teremtett meg a kínai orvoslással foglalkozó Konfuciusz Intézet megalapításához. Mao Hong, a Pécsi Konfuciusz Intézet kínai igazgatója felolvasta Xu Lin, a kínai Hanban főigazgatójának üdvözlő levelét. Li Xinhua úr a Kínai Nagykövetség nevében gratulált a Konfuciusz Intézet megalapításához és elmondta, hogy a kínai-magyar gyakorlati együttműködés folyamatosan új eredményekhez vezet és a két ország kapcsolatai gyors fejlődésen mennek keresztül. A Konfuciusz Intézet hatalmas fejlődési lehetőségek előtt áll és a kilátások rendkívül bíztatóak. Li Xinhua úr reményét fejezte ki, hogy a két fél közös erőfeszítéseivel az intézmény sikereket fog elérni, elmélyíti a kínai barátságot és elősegíti a két ország kapcsolatainak fejlődését.

A Pécsi Konfuciusz Intézet a világon a hetedik, ami hagyományos kínai orvoslással foglalkozik. Magyarországon az ELTE Konfuciusz intézet, a Szegedi Konfuciusz Intézet és a Miskolci Konfuciusz Intézet után a negyedik Konfuciusz Intézetként jött létre. Megalapítása erősíti a két oldal közötti párbeszédet és együttműködést a kínai orvoslás területén, és elősegíti, hogy a Pécsen és vonzáskörzetében élő emberek kínaiul tanulhassanak és megismerjék a kínai kultúrát.

Suggest To A Friend
  Print