Home > LEGFRISSEBB HIREK
Budapesten nyílt meg a 2015-ös Kína-KKE Turisztikai Promóciós Év
2015-03-30
 

2015.03.26-án a Budapesti Kongresszusi Központban megrendezésre került a Kína-KKE Turisztikai Promóciós Év nagyszabású megnyitó ünnepsége. Li Keqiang kínai miniszterelnök és Orbán Viktor is levélben üdvözölte az eseményt. Az ünnepségen beszédet mondott Li Jinzao, a Kínai Nemzeti Turisztikai Hivatal elnöke, Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium gazdaságdiplomáciáért felelős államtitkára, Zhu Qin, a Kínai Külügyminisztérium Európai Főosztályának főosztályvezető-helyettese és Zhu Shanzhong, az ENSZ Turisztikai Világszervezetének ügyvezető igazgatója. Az eseményen mintegy 1500-an vettek részt, köztük a Közép- és Kelet európai országok kormányainak és turisztikai cégeinek képviselői, szakértői, magyarországi diplomatái, kínai cégek képviselői, továbbá Lenkovics Barnabás, az Alkotmánybíróság elnöke, Mátrai Márta, az Országgyűlés háznagya és Martonyi János volt külügyminiszter.

Li Jinzao elnök úr felolvasta Li Keqiang kínai miniszterelnök üdvözlő levelét és beszédében kifejtette, hogy Kína és a KKE régió országainak turisztikai piaca kiegészíti egymást, az együttműködés hatalmas potenciálokat rejt. A Promóciós Év megrendezése kedvezően hat a kétoldalú turisztikai együttműködésre, kölcsönösen lendületet ad a kultúra népszerűsítésének és lehetőséget nyújt a kölcsönös barátság elmélyítésére. Kína az érintett felekkel együttműködve kívánja könnyebbé tenni a kölcsönös beutazásokat, növelni a turisztikai együttműködés volumenét, még több kooperációs platformot teremteni, javítani a turisztikai szolgáltatások minőségén, gyarapítani a kölcsönös turisztikai befektetések számát és a turizmust a kapcsolatok új meghatározó tényezőjévé tenni.

Magyar Levente államtitkár úr felolvasta Orbán Viktor miniszterelnök úr üdvözlő levelét és beszédében kiemelte, hogy a turisztikai együttműködés nagy jelentőséggel bír a kínai-magyar kapcsolatokban, és fontos terület a Kína-KKE együttműködésben is. Magyarország ebben az együttműködésben a koordinációs központ szerepét játssza és továbbra is ezen munkálkodik, előmozdítva Kína és a KKE régió közti turisztikai együttműködés fejlődését és a különböző területeken való gyakorlati együttműködést.

Zhu Qin főosztályvezető-helyettes úr a Kína-KKE Országok Együttműködési Titkársága képviseletében bemutatta a Kína-KKE együttműködés idei főbb feladatait, nagyra méltatta a Kína és a 16 KKE ország turisztikai együttműködése, valamint a kínai-magyar kapcsolatok fejlődését. Zhu Qin úr kifejtette, hogy a Promóciós Év megnyitója fontos esemény a Kína-KKE együttműködés történetében. Reményét fejezte ki, hogy a közös erőfeszítések eredményeképpen a Promóciós Évben az egyik siker követi a másikat, és a 16+1 ország kulturális cserekapcsolatai és együttműködése tovább mélyül.

Zhu Shanzhong ügyvezető igazgató úr az ENSZ Turisztikai Világszervezetének képviseletében gratulációját fejezte ki a Promóciós Év megnyitója alkalmából. Elmondta, hogy a Turisztikai Világszervezet örömmel tekint a Kína-KKE országok turisztikai együttműködésének nagymértékű fejlődésére, és a jövőben még több segítséget kíván nyújtani az együttműködéshez. Zhu Shanzhong úr reményét fejezte ki, hogy a turisztikai együttműködés további eredményekhez fog vezetni, hozzájárulva az országok jólétének növeléséhez.

A megnyitó ünnepségen a megjelenteket köszöntő négy kiemelt vendég együtt nyitotta meg a Kína-KKE országok turisztikai együttműködésének kínai és angol nyelvű honlapját (kínai nyelvű honlap: http://china-ceec.travel, angol nyelvű honlap: http://ceec-china.travel).

A megnyitó ünnepséget követően Xiao Qian nagykövet úr fogadást tartott a Kongresszusi Központban. Nagykövet úr beszédében köszönetét fejezte ki mindazoknak, akik a megnyitó ünnepség megrendezésében segítséget nyújtottak. Kifejtette, hogy a Kína-KKE országok Turisztikai Promóciós Évéről a tavaly év végén megrendezett Kína-KKE Országok Belgrádi Csúcstalálkozóján döntöttek, és fontos lépés ez a 16+1 ország turisztikai együttműködésének mélyítésében. Nagykövet úr reményét fejezte ki, hogy a közös együttműködés eredményeképpen a Promóciós Év nagy sikereket fog hozni, új életerővel töltve fel a gyakorlati együttműködést.

A megnyitó ünnepség napján Li Jinzao elnök úr a turisztikai együttműködésről megbeszélést folytatott Mátrai Mártával, az Országgyűlés háznagyával, Varga Mihály nemzetgazdasági miniszterrel, Magyar Leventével, a Külgazdasági és Külügyminisztérium gazdaságdiplomáciáért felelős államtitkárával, továbbá Klára Dostalová, Csehország Vidékfejlesztési Minisztériumának miniszter-helyettesével, Bogdan Marcel Pandelica, Románia Gazdasági Minisztériumának államtitkárával és Ermina Salkicevic-Dizadervic, Bosznia-Hercegovina Külkereskedelmi és Külgazdasági Kapcsolatok Minisztériumának miniszter-helyettesével.

Suggest To A Friend
  Print