Home > LEGFRISSEBB HIREK
Xiao Qian nagykövet úr látogatást tett Tálas Barna sinológusnál
2015-02-26

2015.02.21-én, a kínai újév 3. napján Xiao Qian nagykövet úr látogatást tett Tálas Barna, 87. életévében járó elismert sinológus enyingi otthonában.

Xiao Qian nagykövet úr boldog új évet kívánt Tálas Barnának, elismerő és dicsérő szavakkal illette mindazt, amit Tálas úr tett a kínai-magyar együttműködés előmozdításáért, valamint a kétoldalú kölcsönös megértés és barátság elmélyítéséért. Nagykövet úr röviden bemutatta Kína jelenlegi helyzetét és a kínai-magyar kapcsolatok fejlődését az elmúlt időszakban. Elmondta, hogy Kína jelenleg a reformok teljes körű elmélyítésén és az „egy övezet, egy út" stratégia végrehajtásán tevékenykedik. Kína a világ összes országával szeretné szorosabbra fűzni baráti kapcsolatait és erősíteni a gyakorlati együttműködést. Nagykövet úr kifejtette továbbá, hogy a kínai-magyar kapcsolatok szilárd alapokon nyugszanak, rendkívül jó fejlődési tendenciát mutatnak és széles perspektívával rendelkeznek. Xiao Qian nagykövet úr hangsúlyozta, hogy a két ország kapcsolatának fejlődése nagyban köszönhető az idősebb generációs magyar sinológusok tevékenységének, és reményét fejezte ki, hogy Tálas úr és a magyar sinológusok továbbra is figyelemmel követik és támogatják a kínai-magyar barátság ügyét.

Tálas Barna megköszönte Nagykövet úr látogatását, folyékony és magabiztos kínai nyelvtudással számolt be az 1950-es években megkezdett Kínában folytatott tanulmányairól és munkatapasztalatairól. Elbeszélte azt a különleges esetet is, amikor Mao Zedong államelnöknek és Zhou Enlai miniszterelnöknek tolmácsolt. Tálas úr elmondta, hogy Magyarországot és Kínát mély hagyományos barátság köti össze, az elmúlt években a két ország kapcsolata intenzív fejlődésen ment keresztül, a különböző területeken való együttműködés folyamatosan bővül és új eredményeket hoz, ami igazán biztató. Kína fejlődését az elmúlt 30 évben az egész világ figyelemmel kísérte, a fejlődés már egy új fázisba lépett. Tálas úr a jövőben még nagyobb fejlődést kívánt Kína számára, hogy minél előbb megvalósuljon a kínai nép nagy álma az ország megújulásáról.

Tálas Barna azok között a diákok között volt, akiket a Kínai Népköztársaság megalakulása után elsőként küldtek ki ösztöndíjasként Kínába. Később többek között a Pekingi Magyar Nagykövetségen, a Magyar Tudományos Akadémián, a Külügyminisztériumban és a Pénzügyminisztériumban dolgozott, hosszú ideig volt a Magyar-Kínai Baráti Társaság elnöke. Számos területen végzett Kína-kutatásokat, sokat tett a kínai-magyar párbeszéd és együttműködés elmélyítéséért és a kétoldalú kapcsolatok fejlődéséért. Számos könyve és tanulmánya jelent meg, mint például a „Gazdaság és politika a Kínai Népköztársaságban" és a „Gazdasági reformok és politikai reformkísérletek Kínában" című könyvek.

Suggest To A Friend
  Print