Home > LEGFRISSEBB HIREK
Xiao Qian nagykövet úr a Parlamentben előadást tartott az IPU Magyar-Kínai Baráti Tagozat tagjainak
2015-02-19

2015.02.18-án Mátrai Márta az Országgyűlés háznagya és a Magyar-Kínai Baráti Tagozat elnöke meghívására Xiao Qian nagykövet úr a Parlamentbe látogatott, ahol a kínai-magyar kapcsolatokról és Kína fejlődéséről előadást tartott majd beszélgetést folytatott a baráti tagozat tagjaival. Az eseményen többek között jelen volt még Csenger-Zalán Zsolt és Gyöngyösi Márton a baráti tagozat alelnökei, a tagozat több mint 10 tagja, valamint Ma Junjie a Nagykövetség Politikai Osztályának ideiglenes vezetője.

Xiao Qian nagykövet úr beszédében mélyrehatóan bemutatta a kínai-magyar kapcsolatok jelenét, hangsúlyozta, hogy Magyarország a feltalálók országa, és ezzel az emberiség fejlődéséhez nagyban hozzájárult. A kínai és magyar nép között különleges történelmi kapcsolat áll fenn, és mély barátság köt össze minket. A diplomáciai kapcsolatok felvétele óta eltelt 65 évben, de elsősorban az elmúlt időszakban a kölcsönös politikai bizalom mélyült, a gazdasági, kulturális és oktatási területeken való együttműködés folyamatosan bővült, a regionális és nemzetközi ügyeket is szoros együttműködés jellemezte. A kétoldalú kapcsolatok történelmünk legjobb időszakában vannak, és fényesek a kilátások. Nagykövet úr bemutatta a modern Kína fejlődését és a kínai belföldi helyzetet, hangsúlyozta, hogy a Kínai Kommunista Párt vezetése alatt Kína sikeresen megtalálta a maga számára megfelelő fejlődési utat. Kínában jelenleg nagy erőkkel zajlik a reformok mélyítése és a kormányzás modernizálása, folyamatban van az „egy övezet, egy út" stratégia megvalósítása. Kína minden országgal a barátságos párbeszéd és gyakorlati együttműködés erősítésére törekszik, ami minden ország, köztük Magyarország számára is még több, kölcsönösen előnyös együttműködési és fejlődési lehetőséget kínál.

Nagykövet úr részletgazdag, pontos és érdekes előadása élénk beszélgetést váltott ki. Mátrai Márta háznagy asszony és a baráti tagozat tagjai elmondták, hogy a magyar-kínai kapcsolatok fejlődése mindkét ország érdekét és népeinek jólétét szolgálja, Magyarország kiemelt figyelmet szentel a kínai kapcsolatoknak. Habár az országgyűlési pártok kormányzással kapcsolatos nézetei megoszlanak, de a kínai kapcsolatok fejlesztésének fontosságáról alkotott elképzeléseik nagyban megegyeznek. A Magyar-Kínai Baráti Tagozat szeretné tovább erősíteni a Kínai Nagykövetséggel való együttműködését, együtt előmozdítva a két ország kapcsolatának folyamatos fejlődését.

Az újonnan felállt országgyűlés Magyar-Kínai Baráti Tagozata tavaly év végén alakult meg hivatalosan. A tagozat elnöke az országgyűlés háznagya, Mátrai Márta (Fidesz), az alelnökök Csenger-Zalán Zsolt (Fidesz), Gyöngyösi Márton (Jobbik) és Dr. Józsa István (MSZP). A tagozatnak összesen 15 tagja van, akik különböző pártok képviselői.

Suggest To A Friend
  Print