Home > LEGFRISSEBB HIREK
Xiao Qian nagykövet úr részt vett a 2015-ös „Boldog Tavaszünnep" című előadáson
2015-02-17

2015.02.16-án, a hagyományos kínai holdnaptár 12. havának 28. napján, a Duna Palota feldíszített Színháztermében került megrendezésre a 2015-ös „Boldog Tavaszünnep" című nagyszabású előadás és fogadás. A rendezvényen többek között jelen volt Xiao Qian kínai nagykövet, Ying Mingda, a Shanghai Művészeti és Kulturális Társulat vezetője, Dr. Hoppál Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériuma kultúráért felelős államtitkára, különböző minisztériumok munkatársai, magyarországi kínai cégek képviselői, kínai tanárok, a kínai sajtó munkatársai, összesen mintegy 300 fő.

Xiao Qian nagykövet úr beszédében boldog új évet kívánt a jelenlevőknek és kifejtette, hogy a kínai és a magyar nép között különleges történelmi kapcsolat áll fenn, és mély barátság is összeköt minket. Az elmúlt időszakban a két ország politikai és kereskedelmi kapcsolatai intenzív fejlődésen mennek keresztül, a kulturális együttműködés folyamatosan mélyül, és a kétoldalú kapcsolatok történelmünk legjobb időszakához értek. Az új évre tekintve, a két ország kapcsolata új fejlődési lehetőségek előtt áll, a kilátások rendkívül bíztatóak. Nagykövet úr reményét fejezte ki az iránt, hogy a Shanghai Művészeti és Kulturális Társulat „Boldog Tavaszünnep" című előadása elősegíti a kölcsönös megértést és barátságot.

Hoppál Péter államtitkár úr kifejtette, hogy az elmúlt években a magyar-kínai kapcsolatok intenzív fejlődésével és az együttműködés folyamatos mélyülésével párhuzamosan Magyarországon egyre nőtt a kínai kultúra iránti érdeklődés. A „Boldog Tavaszünnep" című előadás is egy fontos ablak a kínai kultúra minél jobb megismerésére. Magyarország szeretne Kínával együttműködve, színes kulturális programok szervezésével hozzájárulni a magyar-kínai kapcsolatok fejlődéséhez.

 

Az este folyamán a Kínai Kulturális Minisztérium által kijelölt Shanghai Művészeti és Kulturális Társulat adott elő gazdag repertoárú, színvonalas műsort. Olyan érdekfeszítő és szórakoztató műsorok kerültek bemutatásra, mint az egyensúlyozó akrobatika műsorszámai, „A boldog szakács" című akrobatikai előadás, „A halhatatlan száz változása" és a „Csokor öt fajta virágból" című bűvészmutatvány, továbbá a szecsuáni opera jellegzetes műsorszáma, az „Arcváltoztatás". A művészek előadták továbbá a „Kezed fogva", a „Virág" és a „Gyönyörű táj" című táncot, elénekelték a „Shanghai éjszaka", a „Kék Duna" és a „Nessun Dorma" műveket, mind-mind elnyerve a közönség tetszését, amit a műsorszámokat követő hatalmas taps is kifejezett. A műsorszámokban a kínai és a nyugati jellegek is megfigyelhetőek voltak. A közönség megtapasztalhatta a kínai holdújévi ünnepségek légkörét és a kínai kultúra egyedi varázsát.

Az eseményt a Magyarországi Kínai Nagykövetség rendezte, és magyar oldalról is nagy érdeklődés övezte. Jelen voltak magyar televízió- és rádióadók, valamint újságok munkatársai, továbbá a magyarországi kínai sajtó is riportokat és hírösszefoglalókat készített az eseményről.

Suggest To A Friend
  Print