Home > LEGFRISSEBB HIREK
Xiao Qian nagykövet úr exkluzív interjút adott a Diplomacy and Trade Magazinnak
2015-02-09

2015.02.06-án a magyarországi Diplomacy and Trade magazinban megjelent Xiao Qian nagykövet úr pár nappal korábban adott interjúja.

Az interjúban Xiao Qian nagykövet úr bemutatta a kínai-magyar kapcsolatok fejlődését a diplomáciai kapcsolatfelvétel óta eltelt 65 évben. Kifejtette, hogy a két ország között hagyományos barátság áll fenn, az együttműködés szilárd alapokon nyugszik. Az elmúlt években a kétoldalú kapcsolatok különösen intenzív fejlődésének lehetünk szemtanúi; a politikai, gazdasági, kulturális stb. területeken való párbeszéd és együttműködés gazdag eredményeket hoz. Kína és Közép-Kelet-Európa országai között szoros együttműködés áll fenn, a kétoldalú kapcsolatok történelmünk legjobb időszakában vannak. Nagykövet úr kiemelte, hogy a magyar kormány nagy hangsúlyt fektet a „keleti nyitás" politikájára, Kína pedig egyre jobban nyit a Nyugat felé, előmozdítva az „egy övezet, egy út" létrehozását. A két ország külpolitikai stratégiája tehát találkozik egymással. A kétoldalú kapcsolatok fejlődése új lehetőségek előtt áll, és rendkívül kedvezőek a kilátások. Nagykövet úr röviden bemutatta a magyarországi kínaiak helyzetét, elmondta, hogy amellett, hogy beolvadtak a helyi társadalomba és megalapozták saját üzletüket, a magyarországi gazdasági-társadalmi fejlődéshez és a kínai-magyar barátság elmélyítéséhez is hozzájárultak, elnyerve a magyar társadalom megbecsülését.

A Diplomacy and Trade magazin neves angol nyelvű magyar havilap, ami elsősorban a magyar politikai és üzleti körök meghatározó szereplőinek és a magyarországi kiküldetésben lévő diplomatáknak szolgáltat információkat külgazdasággal és kulturális diplomáciával kapcsolatos témakörökben. A magazin februári számában Xiao Qian nagykövet úrral, a Magyarországon élő kínaiak képviselőivel és egyéb meghatározó személyiségekkel készült interjúk jelentek meg. A kínai-magyar kapcsolatok politikai, gazdasági és kulturális vonatkozásai nyolc oldalon keresztül kerültek bemutatásra, ezen kívül a Kína – közép-kelet-európai országok együttműködésével és a Budapest-Belgrád vasútvonal projekttel kapcsolatos cikkek is olvashatóak.

Suggest To A Friend
  Print