Home > LEGFRISSEBB HIREK
Xiao Qian nagykövet úr részt vett az "Ősi Kína kincsei" című kiállítás megnyitóján
2015-02-09
 

2015.02.06-án a China State Administraton of Cultural Heritage és Magyarország Emberi Erőforrások Minisztériumának irányítása alatt, az Art Exhibitions China és az Iparművészeti Múzeum szervezésében nyitott meg az „Ősi Kína kincsei" kiállítás az Iparművészeti Múzeumban. A megnyitón többek között részt vett Balog Zoltán emberi erőforrások minisztere, Xiao Qian kínai nagykövet, Zhou Ming az Art Exhibitions China igazgatóhelyettese, Cselovszki Zoltán az Iparművészeti Múzeum megbízott főigazgatója, kormánytagok, a kínai nagykövetség diplomatái. Összesen mintegy 100 fő volt jelen az ünnepségen majd csodálta meg a kiállítást.

Xiao Qian nagykövet úr beszédében elmondta, hogy Kína és Magyarország is hosszú történelmi múlttal és gazdag kulturális örökséggel rendelkezik, népeink között történelmi kapcsolat és mély barátság van. Az elmúlt években különösen intenzív a kulturális területen való együttműködés. Az "Ősi Kína kincsei" kiállítás megnyitása összhangban van Magyarország „Keleti nyitás" politikájával és Kína „egy övezet, egy út" kezdeményezésével, fontos esemény továbbá a két ország kulturális együttműködésének történetében. Nagykövet úr reményét fejezte ki, hogy jelen kiállítás nagyban elősegíti a két nép közötti kölcsönös megértést és barátságot, új fejezetet nyitva ezzel a hagyományos barátság történetében.  

 

Balogh Zoltán miniszter úr beszédében gratulációját fejezte ki az „Ősi Kína kincsei" kiállítás megnyitója alkalmából. Elmondta, hogy a kulturális együttműködés a különböző országok közötti kölcsönös megértést és barátságot előmozdító kapocs, a kulturális párbeszéd iránti közös vágy áthidalja a két nép közötti földrajzi távolságot és a kulturális különbségeket, összeköt minket. A kínai civilizáció hosszú és rendkívül gazdag történelemre tekinthet vissza, a magyarok régóta vártak erre a színvonalas kiállításra. Miniszter úr reményét fejezte ki, hogy a kiállítás nagyban hozzájárul a két ország közötti kulturális párbeszéd és együttműködés elmélyítéséhez, valamint a kétoldalú kapcsolatok fejlődéséhez.  

Zhou Ming igazgatóhelyettes úr ismertette az „Ősi Kínai kincsei" kiállítás főbb részleteit, és reményét fejezte ki, hogy a kiállítás mély benyomást tesz majd mindenkiben és a két ország kulturális együttműködését gazdagítja. Cselovszki igazgató úr megköszönte a két ország különböző tárcái nagymértékű támogatását és közreműködését. Elmondta, hogy az Iparművészeti Múzeum mindent megtesz a kiállítás sikeréért, és hogy a kiállítással a magyar közönségnek egy fontos ablak nyílik a kínai kultúra megértése felé.

Az „Ősi Kínai kincsei" kiállítás anyaga a Shaanxi Történeti Múzeumból, Nanjing Város Múzeumából és a Chengde Palota Múzeumból érkezett. A gondosan kiválogatott, több mint másfél száz értékes régészeti anyag és kulturális relikvia lefedi a neolitikumtól a Qing dinasztiáig tartó, fontos történelmi korszakokat. A kiállított tárgyak között találhatunk kerámiákat, bronztárgyakat, megmunkált jáde tárgyakat, porcelánokat, arany, ezüst és selyem dísztárgyakat.  A kiállítás a kínai kultúra fejlődési útját követi, és az alábbi három részre oszlik: az ősi Kína, a Han és a Tang dinasztia aranykora, a Ming és a Qing dinasztia udvari kultúrája. A látogatók így még jobban megérthetik a gazdag kínai történelmet és kultúrát. A kiállítás 2015. február 6-tól április 19-ig tekinthető meg.
Suggest To A Friend
  Print