Home > LEGFRISSEBB HIREK
Xiao Qian nagykövet úr találkozott Rubik Ernővel, a Rubik kocka feltalálójával
2014-12-08

2014.12.08-án Xiao Qian nagykövet úr a Nagykövetségen fogadta Rubik Ernő feltalálót, akivel az innováció elméletéről és gyakorlatáról tartottak eszmecserét. Xiao Qian nagykövet úr nagyra méltatta a magyar nép nagy hozzájárulását az emberiség fejlődéséhez. Elmondta, hogy habár a Rubik kocka térfogata kicsi, de hatása annál széleskörűbb, hiszen nem csupán egy határtalan szórakozást nyújtó logikai játék, hanem a gondolkodás nyitottsága és a képzelőerő fontos jelképe is. Nagykövet úr beszámolt arról, hogy Rubik úr az innováció gyakorlatával és oktatásával kapcsolatos mély gondolatai igazán csodálatra méltóak.

Rubik Ernő elmondta, hogy 40 évvel ezelőtt építész professzorként dolgozott, és azért találta fel a Rubik kockát, hogy a diákoknak segítsen megérteni a térbeli szerkezetek mozgásait. A Rubik kocka néhány évtizede jelent meg, és azóta is nagy népszerűségnek örvend, amit Rubik úr nagy megtiszteltetésnek érez. Elmondta, hogy a kínai nép egy nagyszerű nép, akik már több ezer évvel ezelőtt feltalálták a Sudoku elődjét és számos találmány fűződik hozzájuk, ami igazán csodálatra méltó. Habár ő még nem volt Kínában, de az egész világ szemmel követi Kína fejlődését az elmúlt években. Kívánja Kína számára, hogy az innováció oktatása és gyakorlata még nagyobb eredményeket hozzon el az országnak.

Rubik Ernő híres magyar feltaláló, szobrász, építész, egyetemi tanár, 1974-ben találta fel a Rubik kockát, amit akkor bűvös kockának nevezett el. Idén van a Rubik kocka feltalálásának 40. évfordulója, Rubik Ernő elindította a „Túl a Rubik kockán” („Beyond Rubik’s cube”) programot, amelynek keretén belül a Rubik kocka történetét és különböző típusait bemutató nagyszabású interaktív kiállítás nyílt meg New Jerseyben. A kiállítás a tervek szerint 2015-től 7 éves világkörüli útra indul. 2014 júliusában Áder János köztársasági elnök átadta Rubik Ernőnek a legmagasabb állami kitüntetést, a Szent-István rendet. Az innováció oktatása szempontjából Rubik Ernő elődei tudását és tapasztalatát szeretné továbbadni, bátorítani szeretné a fiatalokat, hogy szakítsanak a megszokott gondolkodással, legyen bátorságuk a kísérletezéshez, és keressék a diverzifikált megoldási módokat.

Suggest To A Friend
  Print