Home > LEGFRISSEBB HIREK
Xiao Qian nagykövet úr részt vett a „Pekingi magyar rapszódia" könyvbemutatóján
2014-12-10

2014.12.10-én Xiao Qian nagykövet úr részt vett a „Pekingi magyar rapszódia – Emlékek a magyar-kínai kapcsolatok 65 évéből" könyvbemutatóján, amit a Magyar-Kínai Baráti Társaság szervezett. Az eseményen részt vett Zombory Klára a Magyar-Kínai Baráti Társaság elnöke, Rácz Lajos volt elnök, Juhász Ottó, Németh Iván és Kusai Sándor volt pekingi nagykövetek, a Baráti Társaság tagjai, sinológusok, összesen mintegy 50 fő.

Xiao Qian nagykövet úr beszédében gratulált az új könyv sikeres kiadásához, és tiszteletét fejezte ki a Baráti Társaságnak és mindazoknak, akik a könyv kiadásában közreműködtek. Nagykövet úr elmondta, hogy idén ünnepeljük a kínai-magyar diplomáciai kapcsolatfelvétel 65. évfordulóját, a jelen könyv kiadása a két ország ezen alkalomból, közösen rendezett gazdag és sokszínű ünnepségsorozatára méltó módon tette fel a pontot, és különös jelentőséggel bír. A könyv beszámol az idősebb generáció sinológusai és diplomatái Kínában való tanulási-, munka- és élettapasztalatáról. Tükröződik benne a kínai kultúra iránti szeretetük és a kínai nép iránti baráti érzéseik, ami igazán megható, inspiráló és bátorító. A Kínai Nagykövetség szeretné a Baráti Társasággal és minden sinológussal tovább erősíteni a kapcsolatát, és folyamatos erőfeszítéseket tenni a kínai-magyar barátság ügyének előmozdítása érdekében.

Xiao Qian nagykövet úr beszélgetett az eseményen megjelent sinológusokkal, akik felé elismerését fejezte ki, hogy a Kínai Népköztársaság megalapítása utáni kezdeti időszakban minden nehézség ellenére Kínába utaztak tanulni és Kínát tanulmányozták, majd kitartóan és állhatatosan tevékenykedtek a kínai-magyar barátság ügyében. Nagykövet úr bíztatta a fiatal generáció sinológusait, hogy a lehető legjobban hasznosítsák a tudásukat, és hogy még nagyobb erőfeszítéseket tegyenek a kínai-magyar kapcsolatok fejlődéséért. A sinológusok mély érzelmekkel telve számoltak be arról, amikor évtizedekkel korábban először jártak Kínában, megosztották gondolataikat és tapasztalataikat a kínai-magyar kapcsolatok fejlődéséről. Elismeréssel nyilatkoztak Kínában a „reform és nyitás" óta bekövetkezett hatalmas változásokkal kapcsolatban, és reményüket fejezték ki, hogy Kína még nagyobb eredményeket ér majd el a fejlődés útján.

A „Pekingi magyar rapszódia – Emlékek a magyar-kínai kapcsolatok 65 évéből" című könyvet a Magyar-Kínai Baráti Társaság a diplomáciai kapcsolatfelvétel 65. évfordulójára való megemlékezésképpen adta ki kínai és magyar nyelven. Az idősebb generációs sinológusok, volt pekingi diplomaták 12 fejezetben számolnak be emlékeikről, és több mint 20 értékes, régi fénykép is található a kötetben. A könyv hűen mutatja be Kínában töltött éveik tanulási- és munkatapasztalatát, és a kínai-magyar kapcsolatok fejlődésének történetében számos felejthetetlen pillanatról számol be.

Suggest To A Friend
  Print