Home > LEGFRISSEBB HIREK
Li Keqiang kínai miniszterelnök találkozott Orbán Viktorral
2014-12-18

2014.12.17-én délelőtt Li Keqiang kínai miniszterelnök Belgrádban találkozott Orbán Viktorral.

Li Keqiang elmondta, hogy a különböző területeken való kínai-magyar együttműködés élénk fejlődésen megy keresztül. Az idei Kína–Kelet-Közép-Európa csúcstalálkozón Kína, Magyarország és Szerbia aláírta a három ország kormánya közötti szándéknyilatkozatot a Budapest-Belgrád vasútvonal kiépítéséről. Mindez azt jelzi, hogy a projekt egy fontos, következő fázisba lépett. Kína szeretné mindegyik féllel, köztük Magyarországgal is erősíteni a párbeszédet a projekt összehangolása érdekében, és szándékában áll felgyorsítani a Budapest-Belgrád vasútvonal és a Kína-Európa szárazföldi és tengeri tranzitútvonal kiépítésének folyamatát.

Li Keqiang kiemelte, hogy a kínai fél szeretné erősíteni a pénzügyi, befektetési együttműködést, előmozdítani a mezőgazdasági együttműködést és tovább mélyíteni a kulturális párbeszédet. Kína továbbra is ösztönzi a nagy tőkeerejű kínai cégeket a Magyarországon való befektetésre és fejlesztésre. Mindemellett reméli, hogy a magyar kormány a kínai cégeket kedvező intézkedésekkel támogatja, stabil üzleti környezetet nyújt, továbbá a kínai cégek alkalmazottainak biztosítja a vízum és munkaengedélyek zökkenőmentes beszerzését.

Orbán Viktor hangsúlyozta, hogy a magyar-kínai barátság hosszú múltra tekint vissza, a két ország együttműködése kedvező helyzetben van, és gazdag eredményeket mutathatunk fel. A magyar fél kész a kínai féllel közös erőfeszítéseket tenni, az együttműködési megállapodást átültetni a gyakorlatba, mélyíteni a különböző területeken való együttműködést és a kétoldalú kapcsolatokat még magasabb szintre emelni.

Suggest To A Friend
  Print