Home > LEGFRISSEBB HIREK
A négy miniszterelnök egyetértett a Kína-Európa szárazföldi és tengeri tranzitútvonal létrehozásában
2014-12-18

2014.12.17-én délelőtt Li Keqiang kínai miniszterelnök Belgrádban megbeszélést tartott Orbán Viktorral, Aleksandar Vucic szerb miniszterelnökkel és Nikola Gruevski macedón miniszterelnökkel, akikkel egyetértettek a Kína-Európa szárazföldi és tengeri tranzitútvonal létrehozásában.

Li Keqiang elmondta, hogy a Kína-Európa szárazföldi és tengeri tranzitútvonal a Budapest-Belgrád vasútvonal meghosszabbítása és továbbfejlesztése, ami nagy előrelépés a tavalyi bukaresti csúcstalálkozó alkalmával aláírt együttműködési megállapodást követően. A tranzitútvonal délen a görögországi Pireusz kikötőből indul és északon Budapestig tart, áthaladva Szkopjén (Macedónia) és Belgrádon (Szerbia), közvetlen vonzáskörzetében több mint 32 millió fős lakosság él. Kiépülése után Kína Európába való exportjához és az európai termékek Kínába történő szállításához egy kényelmes és gyors tranzitútvonal lesz.

Li Keqiang elmondta, hogy az Európai Unió Kína legnagyobb kereskedelmi partnere, a Kína és Európa közötti kereskedelmi-befektetési együttműködésben hatalmas lehetőségek rejlenek. A jelenlegi, a válságból lassan kilábaló világgazdasági helyzetben, a szabad kereskedelem még nagyobb előmozdítása és a befektetések folyamatának egyszerűbbé tétele a gazdasági hanyatlás megakadályozásának legjobb ellenszere. Kína reméli, hogy Kína és Európa között sikerül kiépíteni néhány gyors tranzitútvonalat, és a kínai-európai együttműködést ezáltal egyre erősebbé tenni, ami mindkét fél számára előnyökkel jár.

Li Keqiang kiemelte, hogy az expresszvonal kiépítésekor fontos, hogy minden oldal a közös kiépítés és közös használat elvét vallja, és mindegyik fél sajátosságainak és együttműködési igényeinek megfelelően, egyenlő felekként folytatott konzultációval határozzanak az együttműködési módokról, a pénzügyi támogatásról és további témákról. A munkamegosztás és az együttműködés elvét követve, a projekt részeinek átgondolt, alapos egymásra építésével folytatjuk a munkálatokat. A legfontosabb prioritás a munkálatok mielőbbi megkezdése a Budapest-Belgrád vasútvonal és meghosszabbításának megvalósításában, továbbá hogy az együttműködés keretein belül mielőbb megvalósuljon a vámkezelési folyamatok egyszerűsítése. Mindvégig fontos a nyitott lelkület, hogy a szomszédos országok is részt vegyenek a Kínát és Közép-Kelet-Európát, majd Európa többi részét is összekötő új vízi és szárazföldi disztribúciós tranzitútvonal megalkotásában. Kína az Európai Unióval a megfelelő módokon erősíteni kívánja az együttműködést, ezáltal még jobban elmélyítve a Kína és Európa számára is előnyöket biztosító együttműködést.

Orbán Viktor, Aleksandar Vucic és Nikola Gruevski kifejtették, hogy a Budapest-Belgrád vasútvonal Magyarország, Szerbia és Kína kulcsfontosságú együttműködési projektje. A vasútvonal meghosszabbításával kiépülhet az Európát és Kínát összekötő expresszvonal, ami magával hozza az európai-kínai együttműködés elmélyülését és az érintett területek fejlődését, gazdagodását. Mindegyik ország nagy erőfeszítéseket fog tenni ennek érdekében, a kínai féllel szorosan együttműködnek, a munkálatok mielőbbi megkezdése érdekében tevékenykednek, előmozdítva a közös fejlődést.

A megbeszélés után a miniszterelnökök közösen aláírták a kínai-magyar-szerb háromoldalú együttműködésről szóló szándéknyilatkozatot a Budapest-Belgrád vasútvonal megépítéséről, és a kínai-magyar-szerb-macedón négyoldalú együttműködési nyilatkozatot a vámkezelési folyamatok egyszerűsítéséről.

Suggest To A Friend
  Print