Home > LEGFRISSEBB HIREK
Xiao Qian nagykövet úr beszéde a Bank of China Magyarországi Fióktelepének megnyitóján
2014-12-19

Tisztelt Szijjártó miniszter úr!

Tisztelt Li Zaohang alelnök úr!

Tisztelt Hölgyeim és Uraim, kedves Barátaim!

Jó napot kívánok!

Nagy örömömre szolgál, hogy jelen lehetek a Bank of China Magyarországi Fióktelepének ünnepélyes megnyitóján, amelyhez őszintén gratulálok. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter úr személyes részvétele a mai ünnepségen a magyar kormány különös figyelmét és támogatását mutatja a kétoldalú kapcsolatok és a Magyarországon befektető kínai cégek iránt, amiért ezúton is hálás köszönetemet szeretném kifejezni.

A Bank of China már 11 éve van jelen Magyarországon, ami alatt áttörő fejlődésen ment keresztül, nagyban hozzájárult a helyi gazdasági-társadalmi fejlődéshez, ami mind a kínai, mind a magyar fél számára előnyökkel járt, ezáltal példát adva a közös fejlődésre. A Magyarországi Fióktelep megalapítása nem csupán a kínai-magyar pénzügyi és befektetési területen való együttműködés új szintre lépését jelzi, nagyobb pénzügyi támogatást és kényelmesebb feltételeket biztosítva a gyakorlati együttműködéshez, hanem ezen kívül tükrözi a kínai cégek bizalmát a magyarországi kereskedelmi és befektetési környezet és a kínai-magyar kapcsolatok iránt.

Tisztelt Hölgyeim és Uraim!

Idén, amikor a kínai-magyar diplomáciai kapcsolatok felvételének 65. évfordulóját ünnepeltük, már elmondhatjuk, hogy a kínai-magyar kapcsolatok egy új, gyors fejlődési szakaszhoz érkeztek. Gyakoriak a magas szintű látogatások, Orbán Viktor miniszterelnök, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter idén februárban illetve októberben látogattak Kínába. A politikai kapcsolatok a kölcsönös bizalom alapján mélyülnek, a különböző területeken való párbeszéd és együttműködés is egyre bővül, a kétoldalú kapcsolatok fejlődése biztató és fényes kilátások előtt áll.

A kínai és magyar felet a regionális együttműködésben is mindvégig jó kommunikáció és együttműködés jellemezte. Tegnapelőtt a Belgrádban megrendezett 3. Kína–Közép-Kelet-Európa Csúcstalálkozón kiadásra került a „Belgrádi együttműködési útmutató", ami a közös álláspont kinyilvánítása a közös párbeszéd, a kereskedelmi befektetések, a technológia és innováció, továbbá a pénzügyi, kulturális stb. területeken való gyakorlati együttműködés elmélyítése érdekében. Tegnap Li Keqiang miniszterelnök úr és Orbán Viktor miniszterelnök úr sikeres kétoldalú megbeszélést folytattak a magyar-kínai kapcsolatok pénzügyi, befektetési stb. vonatkozásairól. Kína, Magyarország, Szerbia és Macedónia miniszterelnökei aláírták a kínai-magyar-szerb háromoldalú szándéknyilatkozatot a Budapest-Belgrád vasútvonal korszerűsítéséről, és a kínai-magyar-szerb-macedón négyoldalú megállapodást a vámkezelési folyamatok egyszerűsítéséről, továbbá megállapodtak a Kína-Európa szárazföldi és tengeri tranzitútvonal létrehozásáról. A csúcstalálkozó sikeres megrendezése jól mutatja a kínai–közép-kelet-európai együttműködés erős voltát, és Magyarország ebben betöltött egyre fontosabb szerepét. Kína és Magyarország gyakorlati együttműködése még több új lehetőséget tartogat, és a Magyarországon befektető kínai cégek is egyre szélesedő spektrumot biztosítanak.

Tisztelt Hölgyeim és Uraim!

Kína különös figyelmet szentel a kínai-magyar kapcsolatoknak, és a regionális ügyekben való együttműködésnek. A Bank of China Magyarországi Fióktelepének megalapítása összhangban van a kínai-magyar kapcsolatok gyors fejlődése által megkívánt igényekkel, és megfelel a Kína–Közép-Kelet-Európa országai közötti felfelé ívelő, eredményes fejlődésnek. Van okunk hinni abban, hogy a közös erőfeszítések eredményeként a Bank of China Magyarországi Fióktelepe nem csupán nagy fejlődésen fog keresztülmenni látványos eredményeket elérve, hanem a kínai-magyar kapcsolatok és Kína–Közép-Kelet-Európa együttműködésének, fejlődésének előmozdításában is fontos szerepet fog játszani.

A Kínai Nagykövetség továbbra is szoros együttműködést kíván fenntartani a magyar kormánnyal és a különböző szervekkel, támogatást és segítséget kíván nyújtani a Bank of China Magyarország Fióktelepének és további nagy kínai cégeknek , közösen téve a kínai-magyar kapcsolatok és a regionális együttműködés mind nagyobb elmélyítéséért.

Végül szeretnék Önöknek előre is boldog Karácsonyt és boldog új évet kívánni!

Köszönöm a figyelmet!

Suggest To A Friend
  Print