Home > LEGFRISSEBB HIREK
Xiao Qian nagykövet úr a Lakiteleki Népfőiskolán tartott előadást
2014-12-08

2014.12.07.-én Xiao Qian nagykövet úr Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke meghívására ellátogatott a Bács-Kiskun megyei Lakiteleki Népfőiskolára, és Kína fejlődéséről, illetve a kínai-magyar kapcsolatokról tartott előadást. Az eseményen részt vett Csányi József Kiskunfélegyháza polgármestere, Horváth Levente Shanghai főkonzul-jelölt, és további fontos politikai személyiségek, magas beosztású diplomaták, a Népfőiskola tanárai és diákjai, összesen több mint 100 fő volt jelen.

 

Xiao Qian nagykövet úr beszédében bemutatta Kína fejlődését, ismertette az elmúlt időben Kína által elért hatalmas eredményeket, amik az egész világ figyelmét felkeltik. Mindebben kulcsfontosságú szerepet játszik az, hogy a Kínai Kommunista Párt vezetése alatt a kínai nép sikeresen megtalálta azt az egyedi utat, ami Kína számára megfelelő, a kínai típusú szocializmus útját. Nagykövet úr kihangsúlyozta, hogy Kína elkötelezte magát a reformok széleskörű mélyítése és a jogállamiság kiépítése mellett, és a kínai nép nagymértékű megújulásáról szóló „kínai álom" felé halad az ország. Mindez Magyarországnak, és a világ minden országának több lehetőséget hoz el, Kína fejlődésével szeretne hozzájárulni a világ többi országának fejlődéséhez, erősíteni a barátságos párbeszédet és a mindkét fél javát szolgáló gyakorlati együttműködést, előmozdítva a világ békéjét, fejlődését és jólétét.

Xiao Qian nagykövet úr elismerő szavakkal illette a magyar feltalálókat és gondolkodókat, akik nagyban hozzájárultak az emberiség fejlődéséhez, beszámolt a kínai nagykövetként szerzett több mint 2 év tapasztalatairól. Nagyra értékelte a diplomácia kapcsolatok felvétele óta eltelt 65 évben a kétoldalú kapcsolatok fejlődésének eredményeit. Nagykövet úr kihangsúlyozta a két ország történelmi kapcsolatának sajátosságait és a hagyományos barátságot. Elmondta, hogy a két ország elmúlt időszakban meghirdetett külpolitikai stratégiája találkozik egymással, az emberek álmai nagyban megegyeznek, a kétoldalú kapcsolatok fejlődése fényes kilátások előtt áll. A kínai fél szeretne aktív erőfeszítéseket tenni a magyar féllel együtt, előmozdítva a kapcsolatok további fejlődését és a két ország és népei boldogulását.

Xiao Qian nagykövet úr életteli, részletgazdag és könnyen követhető beszédét a hallgatóság élénk figyelemmel kísérte és nagy tapssal köszönte meg. A hallgatók kifejezték, hogy a Kína által megtett út elismerésre méltó, Kína fejlődése lehetőségeket nyújt az egész világnak. Elmondták, hogy figyelemmel fogják kísérni Kínát, támogatni a kínai-magyar barátság ügyét és a kétoldalú kapcsolatok fejlődését.

A beszéd után a Népfőiskola vezetői körbekísérték Xiao Qian urat a kampuszon. Nagykövet úr a Bács-Kiskun megyei önkormányzati vezetőkkel tartott megbeszélést, majd riportot adott a helyi televíziónak. A Nagykövetség a Népfőiskola nagytermében a kínai-magyar diplomáciai kapcsolatok felvételének 65. évfordulója alkalmából fotókiállítást rendezett, amit a résztvevők nagy örömmel fogadtak.

A Lakiteleki Népfőiskolát Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke alapította a 90-es években, jelenlegi igazgatója Sütő Gabriella, Lezsák Sándor felesége. A Népfőiskola nyitott felnőttképzési intézmény, fő profilja a felnőtt továbbképzés, különböző témájú kurzusok, fórumok, találkozók szervezése. Idén a Népfőiskola elindította a „Keleti nyitás" Kollégiumot, erre hívták meg Xiao Qian nagykövet urat előadást tartani.

Suggest To A Friend
  Print