Home > LEGFRISSEBB HIREK
Xiao Qian nagykövet úr a Közép- és Kelet-Európai Kínai Nyelvtanárképző Központ táblaavató ünnepségén
2014-11-05

2014.11.04-én az ELTE Konfuciusz Intézetben megrendezésre került a Közép- és Kelet-Európai Kínai Nyelvtanárképző Központ táblaavató ünnepsége. Az eseményen beszédet mondott Xiao Qian kínai nagykövet, Dr. Szabó László miniszterhelyettes, Dr. Mezey Barna az ELTE rektora, Dr. Dezső Tamás az ELTE Bölcsészettudományi Kar dékánja, Wang Yongli a kínai Hanban igazgatóhelyettese és Yan Guohua a Pekingi Idegennyelvi Egyetem rektor-helyettese. Az ünnepségen részt vett továbbá Dr. Maruzsa Zoltán az Emberi Erőforrások Minisztériumának helyettes államtitkára, Li Xinhua a Magyarországi Kínai Nagykövetség oktatási részlegének vezetője, az ELTE Konfuciusz Intézet tanárai és diákjai, összesen mintegy 120 személy.

Xiao Qian nagykövet úr gratulációját fejezte ki a Nyelvtanárképző Központ táblaavató ünnepségének alkalmából, beszámolt a kínai-magyar kapcsolatok egyre gyorsabb fejlődéséről és a Kína – Közép- és Kelet-Európa országai közötti együttműködés elmélyüléséről. Mindez új lehetőségeket teremt a kínai-magyar és a Kína valamint a régió országai közötti oktatási együttműködés elmélyítéséhez. A közép- és kelet-európai régió Kínai Nyelvtanárképző Központjának megalapítása nagyon jó időpontban történt és nagy jelentőséggel bír. Nagykövet úr reményét fejezte ki az iránt, hogy a kínai és magyar fél közös erőfeszítéseinek eredményeképpen a Központ még több magas szinten képzett kínai nyelv- és kultúra tanárt fog képezni, ezzel is mélyítve a két fél közötti barátságot és együttműködést.

 

Wang Yongli igazgatóhelyettes úr felolvasta Xu Lin, a Hanban igazgatójának gratuláló levelét majd Yan Guohua rektorhelyettes úr is beszédet mondott. Wang Yongli kihangsúlyozta, hogy a Nyelvtanárképző Központ megalakítása sokat tesz majd a térség országainak magasabb színvonalú nyelvoktatási igényeinek kiszolgálásában, megalapította a kínai nyelvtanárok helyi továbbképzésének új módszerét. Wang úr reményét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy mindez elmélyíti a Kína – Közép- és Kelet-Európa országai közötti oktatási együttműködést és a hagyományos barátságot, továbbá aktív szerepet játszik a különböző területeken való gyakorlati együttműködés előmozdításában.

 

Dr. Szabó László miniszterhelyettes úr, Dr. Mezey Barna rektor úr és Dr. Dezső Tamás dékán úr elmondták, hogy Magyarország úgy tekint Kínára, mint legfőbb partnerére a keleti nyitás politikájában, és aktív erőfeszítéseket tesz földrajzi előnyeinek kihasználása érdekében. Magyarország szeretne Kína kapujává válni a közép- és kelet-európai régióban, vagy akár egész Európában. Az elmúlt időszakban gyakoriak voltak a két ország közötti magas szintű látogatások, a gyakorlati együttműködés egyre bővült, mélyült az oktatási együttműködés is. Nőtt a kínai nyelvet beszélők száma is, akikre a kétoldali kapcsolatok bővülése miatt egyre nagyobb szükség van mind Kína, mind a Közép- és Kelet-Európa országai közös érdekeinek megfelelően. A magyar fél mindent meg fog tenni a Nyelvtanárképző Központ sikeres működéséért, és azért, hogy együttműködésünk eredményeként egy nyelvi-kulturális híd épüljön ki Kína és a térség országai között.

Az eseményen felavatták a Nyelvtanárképző Központ tábláját és átvágták a szalagot. A résztvevők meghallgatták a magyar népdalkórust és a hangszeres előadást, megtekintették a Kung Fu bemutatót, az oroszlántáncot, és egyéb színvonalas előadásokat.

A Közép- és Kelet-Európai Kínai Nyelvtanárképző Központ a kínai Hanban és a magyar külügyi tárca közötti együttműködés eredményeként felállított, világszerte az első helyi kínai nyelvtanárképző központ, aminek célja, hogy a közép- és kelet-európai régió 16 országában megfelelő számú, magasan képzett kínai nyelvtanár legyen. Jelenleg a régió 16 országában 24 Konfuciusz Intézet és 10 Konfuciusz tanterem működik. 2013-ban 1010 évfolyamon indult kínai oktatás, és a beregisztrált diákok száma meghaladta a 15 ezret.

Suggest To A Friend
  Print