Home > LEGFRISSEBB HIREK
Wang Yi kínai külügyminiszter találkozott Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszterrel
2014-10-28

2014.10.28-án Wang Yi kínai külügyminiszter megbeszélést folytatott Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszterrel Pekingben.

Wang Yi külügyminiszter úr beszédében elmondta, hogy idén ünnepeljük a kínai-magyar diplomáciai kapcsolatok felvételének 65. évfordulóját és a baráti együttműködési partnerség létesítésének 10. évfordulóját. A kínai-magyar kapcsolatok fejlődése új lehetőségek előtt áll. A kínai fél szeretné megerősíteni a két ország hagyományos barátságának szilárd alapjait, elmélyíteni a kölcsönös politikai bizalmat, és előmozdítani az infrastrukturális, mezőgazdasági, pénzügyi stb. területeken való gyakorlati együttműködést, erősítvén Kína – Közép-Kelet-Európa országai közötti együttműködést és közép-európai kapcsolatait. Kína szeretne további tárgyalásokat folytatni Magyarországgal a Budapest-Belgrád vasútvonal projekt megvalósításáról és abban mielőbbi konkrét eredményeket felmutatni, ezzel hozzájárulva az Ázsia-Európa közötti új összekötő áruszállító útvonal kiépítéséhez.

Szijjártó Péter beszélt a magyar kormány „keleti nyitás” politikájáról, aminek központi eleme a Kínával való stratégiai együttműködés erősítése. Magyarország erősíteni fogja a Kína felé irányuló kereskedelmet, és az infrastrukturális, kulturális stb. területeken való párbeszédet és együttműködést. Magyarország híd szerepet kíván betölteni a Kína – Közép-Kelet-Európa országai közötti együttműködésben, és nagy erőfeszítéseket fog tenni a kínai-európai kapcsolatok fejlődéséért.

Suggest To A Friend
  Print