Home > LEGFRISSEBB HIREK
Fogadás a Kínai Nemzeti Ünnep és a kínai-magyar kapcsolatok 65. évfordulója alkalmából
2014-10-01

2014.09.30-án Xiao Qian nagykövet úr fogadást rendezett a Kínai Nemzeti Ünnep és a kínai-magyar kapcsolatok 65. évfordulója alkalmából a nagyköveti rezidencián. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, Matolcsy György a Magyar Nemzeti Bank elnöke, Lezsák Sándor az Országgyűlés alelnöke, Medgyessy Péter volt miniszterelnök és további fontos politikai személyiségek, diplomaták stb., mintegy 300 fő vett részt a rendezvényen.

Xiao Qian nagykövet úr a beszédében megemlékezett a Kínai Népköztársaság 65 évvel ezelőtti megalapítása óta elért hatalmas eredményeiről. Kihangsúlyozta, hogy Kína a kezdetektől fogva a békés fejlődés útját járta és a kölcsönösen előnyös nyitás stratégiáját követte. A kínai nép újjászületésének megvalósításával és az ország fejlődésével a világ békéjéhez, a haladáshoz és a jóléthez is hozzájárul. Xiao Qian nagykövet úr nagyra értékelte az elmúlt 65 év kínai-magyar kapcsolatait és elmondta, hogy az elmúlt években beléptünk történelmünk legjobb időszakába. A kétoldalú politikai, gazdasági, kulturális stb. téren való együttműködés egyre mélyül és mind eredményesebbnek bizonyul. A két ország külpolitikai stratégiája folyamatosan közeledik egymáshoz, az emberek álmai nagyban megegyeznek, a kétoldalú kapcsolatok rendkívül kedvező lehetőségek és fényes kilátások előtt állnak. A diplomáciai kapcsolatok felvételének ez a 65. évfordulója a kínai fél szerint egy kulcsfontosságú időszak, melyben fontos a számvetés és az előretekintés, elengedhetetlenek a közös erőfeszítések a kínai-magyar kapcsolatok mind szebbé tétele érdekében.

Szijjártó külügyminiszter úr a magyar kormány nevében gratulált a Kínai Népköztársaságnak megalapításának 65. évfordulója alkalmából és dicsérő szavakkal méltatta Kína fejlődésének eredményeit. Elmondta, hogy az elmúlt 65 évet barátságos és kölcsönös előnyökkel járó kínai-magyar kapcsolatok jellemezték, és büszkék lehetünk az elért eredményekre. Különösképpen igaz ez az elmúlt évekre, amikor a két ország magas szintű találkozói is gyakoriak voltak, a kereskedelmi, befektetési, pénzügyi, kulturális, oktatási stb. területeken való együttműködés is új, áttörő eredményeket hozott. A regionális együttműködés eredményei is kiválóak, a kétoldalú kapcsolatok a gyors fejlődés fázisába érkeztek. Szijjártó kihangsúlyozta, hogy Kína Magyarország „keleti nyitás” politikájának fontos célországa, és a magyar fél is kulcsfontosságú időszaknak véli a diplomáciai kapcsolatok felvételének 65. évfordulóját. Mindkét oldal közös erőfeszítéseinek eredményeként előmozdíthatjuk a kétoldalú kapcsolatok és Kína – Közép-Kelet-Európa országai közötti együttműködés még nagyobb fejlődését.

A fogadás jó hangulatban telt, a vendégek elismerően nyilatkoztak a kínai fejlődés eredményeiről, Kína-Magyarország között kialakított mély barátságról és az elmúlt évek kínai-magyar együttműködéseinek eredményeiről. Kifejezték elköteleződésüket az iránt, hogy továbbra is aktív szerepet játszanak a magyar-kínai partnerkapcsolatok és együttműködés elmélyítésében.

A fogadás helyszínén megrendezésre került a kínai-magyar diplomáciai kapcsolatok felvételének 65. évfordulójáról megemlékező fotókiállítás is.

Suggest To A Friend
  Print