Home > LEGFRISSEBB HIREK
Megrendezésre került a kínai-magyar médiafórum
2014-10-11

2014.10.10-én Budapesten megrendezésre került az első kínai-magyar médiafórum. Karas Mónika, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság elnöke, Dr. Hoppál Péter Magyarország Emberi Erőforrások Minisztériuma kultúráért felelős államtitkára, Zhou Mingwei a Kínai Idegen Nyelvi Kiadásügyek Hivatalának elnöke és Xiao Qian nagykövet úr mondtak beszédet a fórum megnyitóján. A média jeles képviselői és szakértői közül több mint 30-an, összesen mintegy 70-en voltak jelen az eseményen.

Karas Mónika elnök asszony kifejtette, hogy a két ország kapcsolata a kölcsönös megértésén alapszik, a megkezdett párbeszéd is ezt a megértést segíti elő. A kínai-magyar médiafórum egy jó lehetőség a magyar média nemzetközi látókörének bővítésére és a két ország média-kapcsolatának megalapítására. A fórum sikeres megrendezése kedvezően befolyásolja a kínai-magyar kapcsolatok jövőjét.

Dr. Hoppál Péter államtitkár úr szerint Magyarország és Kína kulturális párbeszéde hosszú múltra tekint vissza, a kapcsolat az elmúlt években még inkább elmélyült közös erőfeszítéseink eredményeképpen. A jelen fórum a kínai-magyar diplomáciai kapcsolatok felvétele óta, azaz 65 éve a két ország első hivatalos média rendezvénye, ezért nagy jelentőséggel rendelkezik. A két ország kulturális diplomáciájának szerepét erősíti, megegyezik a kormány keleti nyitás politikájával. Nagy lehetőség ez a két ország médiája számára a párbeszéd erősítésére, a kölcsönös megértés elmélyítésére, az együttműködési lehetőségek kutatására és a kétoldali kapcsolatok fejlődésének előmozdítására.

Xiao Qian nagykövet úr méltatta a két ország médiájának fontos szerepét a kétoldalú kapcsolatok fejlődésében. Nagykövet Úr beszélt a fórum jelentőségéről a két oldal vezetői közötti kulturális párbeszéd elmélyítésében. A fórum emellett fontos része a két ország közötti diplomáciai kapcsolatok felvételének 65. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségeknek. A két ország külpolitikája sok hasonlóságot mutat, a kétoldali kapcsolatok beléptek történelmünk legjobb időszakába, és a jövőbeli fejlődés történelmi lehetőségek előtt áll. Nagykövet Úr reményét fejezte ki azt illetően, hogy a két ország médiája megragadja a lehetőségeket, a nyílt párbeszéddel mélyíti a kapcsolatokat, és még nagyobb erőfeszítéseket tesz a különböző területeken való együttműködésért és a kétoldalú kapcsolatok fejlődéséért.

Zhou Mingwei elnök úr beszédében elemezte a világgazdasági struktúra jelenlegi átrendeződését, kihangsúlyozta Kína és a világ országai között egyszerre fenn áll az együttműködés és a versengés. Kína szeretné megérteni a világot, és szeretné, hogy a világ megértse őt. Zhou Mingwei elnök úr nagyra értékelte a diplomáciai kapcsolatok felvétele óta eltelt 65 évben elért eredményeket, kiemelte a média kölcsönös együttműködését és megértését, és a két ország párbeszédében játszott fontos szerepét a kölcsönös híradás erősítésében. Emellett a média egy folytonos kommunikációt biztosított a két ország között, számos formában és szinten segítette a kultúrák közötti párbeszédet, mindezzel hozzájárulva a kapcsolatok fejlődéséhez.

 

A fórum alatt a képviselők külön-külön bemutatták országuk médiájának jelenlegi helyzetét és fejlődését, továbbá beszéltek arról, hogy országaik miként tekintenek egymásra. Ezen kívül hírközlési, televízió közvetítési és internetes média kerekasztal beszélgetéseket rendeztek, a két ország médiája közötti párbeszéd és együttműködés erősítésének lehetőségeiről eredményes beszélgetéseket tartottak. A fórum megnyitása előtt Zhou Mingwei elnök úr Karas Mónika elnök asszonnyal és Dr. Hoppál Péter államtitkár úrral rövid megbeszélést tartott.

 

A médiafórum a kínai-magyar diplomáciai kapcsolatok felvételének 65. évfordulójára rendezett ünnepségek egyike volt a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság és a Kínai Idegen Nyelvi Kiadásügyek Hivatala közös rendezésében. Fő témája a „Média a kínai-magyar párbeszédben és együttműködésben – új lehetőségek, új távlatok” volt. A fórum hozzájárult ahhoz, hogy a két ország fontos média személyiségeinek párbeszéde által a kínai-magyar média együttműködési útjait bővüljenek és a kölcsönös bizalom erősödjön, mindezzel elősegítve a két ország együttműködését.

Suggest To A Friend
  Print