Home > LEGFRISSEBB HIREK
Fogadás a Külgazdasági és Külügyminisztériumban
2014-10-07

2014.10.07-én Magyarország Külgazdasági és Külügyminisztériuma fogadást rendezett a magyar-kínai diplomáciai kapcsolatok felvételének 65. évfordulója alkalmából. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és Xiao Qian nagykövet úr mondtak beszédet az eseményen. A rendezvényen részt vett továbbá Íjgyártó István a Külgazdasági és Külügyminisztérium kulturális diplomáciáért felelős államtitkára és dr. Ruszinkó Ádám a Nemzetgazdasági Minisztérium turizmusért felelős helyettes államtitkára. További fontos politikai személyek, cégek, iskolák stb. képviselői, a Kínai Nagykövetség diplomatái, összesen mintegy 60 személy volt jelen a fogadáson.

Szijjártó Péter beszédében kihangsúlyozta, hogy a kínai-magyar diplomáciai kapcsolatok felvétele óta eltelt 65 évben jelentős fejlődésen mentünk keresztül. Különösen igaz ez az elmúlt évekre, amikor az együttműködés minden területen új eredményekhez vezetett, és történelmünk legjobb időszakába léptünk be ezzel. A magyar fél a diplomáciai kapcsolatok felvételének 65. évfordulójára és a baráti együttműködési partnerség megalapításának 10. évfordulójára nagy lehetőségként tekint és reméli, hogy közös erőfeszítéseink eredményeként elősegíthetjük a kétoldali kapcsolatok elmélyülését és a Kína – Közép-Kelet-Európa országai közötti együttműködés még nagyobb fejlődését.

Xiao Qian nagykövet úr nagyra méltatta az elmúlt 65 év kínai-magyar kapcsolatainak eredményességét. Kifejtette, hogy az elmúlt években elmélyült a két ország politikai kapcsolata, a gazdasági együttműködés és a kulturális párbeszéd egyre intenzívebbé vált, Kína és Magyarország kapcsolata minden korábbinál szorosabbnak és eredményesebbnek mondható. A kapcsolatok egy történelmi fordulópontnál vannak, óriási lehetőségek és kilátások előtt állnak. A kínai fél kész a magyar féllel közös erőfeszítéseket tenni a két ország kapcsolatainak még szebb jövője érdekében.

A fogadáson a Magyar-Kínai Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola diákjai színvonalas műsort adtak elő, amit a vendégek nagy tapssal fogadtak. A fogadást barátságos légkör jellemezte, a szervezők és a vendégek élénk beszélgetésbe merültek, eszmecserét folytattak a magyar-kínai barátságról, a két ország kapcsolatának fejlődéséről, és az együttműködés mélyítésének fontosságáról.

Suggest To A Friend
  Print