Home > LEGFRISSEBB HIREK
Nagykövet úr Szijjártó Péternél
2014-10-14

2014.10.02-án Xiao Qian nagykövet úr hivatalos látogatást tett Magyarország újonnan kinevezett külgazdasági és külügyminiszteréhez, Szijjártó Péterhez, akivel a kínai-magyar kapcsolatok és a különböző területeken való együttműködés elmélyítéséről tartottak eszmecserét. Többek között Magyarország Külgazdasági és Külügyminisztériuma Kína főosztályának főosztályvezetője, Mészáros Márta, és a budapesti Kínai Nagykövetség politikai osztályának vezetője, Wang Haitao is jelen voltak az eseményen.

Xiao Qian nagykövet úr átadta Wang Yi kínai külügyminiszter szíves üdvözletét Szijjártó Péternek, és újfent gratulált az új külügyminiszternek. Elismerő szavakkal illette Szijjártó fáradtságos munkáját, amit a kínai-magyar kapcsolatok elmélyítéséért és a Kína – Közép-Kelet Európa országai közötti együttműködéséért tett. Xiao Qian nagykövet úr kihangsúlyozta, hogy a kínai fél különös figyelmet szentel a magyarokkal való kapcsolatnak, a kezdetektől fogva úgy tekint Magyarországra, mint a Közép-kelet-európai Régióban az egyik legfontosabb partnerére. Továbbra is a kétoldalú hagyományos barátság elmélyítéséért, a különböző területeken való együttműködés kibővítéséért és a két ország népének boldogulásáért tevékenykedik. Xiao Qian elmondta, hogy mindkét oldal közös erőfeszítései, Szijjártó miniszter úr különös figyelme és támogatása alatt a kínai-magyar kapcsolatok bizonyára még nagyobb fejlődés előtt állnak.

Szijjártó miniszter úr megkérte Xiao Qian nagykövet urat, hogy adja át Wang Yi kínai külügyminiszternek szíves üdvözletét és jókívánságait. Hozzátette, hogy a közös erőfeszítésekkel a kínai-magyar kapcsolatok az elmúlt években nagy fejlődésen mentek keresztül és egy kedvező időszakban vagyunk jelenleg. Mindkét oldal folyamatosan mélyíteni kívánja a kapcsolatokat, áttörő eredmények születnek az együttműködésben, ami a magyar félt elégedettséggel tölti el. A miniszter úr elmondta, hogy Magyarország mindig is úgy tekintett Kínára, mint a „keleti nyitás” politikájának fő célországára, külön figyelmet szentelt a Kínával való kapcsolatnak. Ezek az alapok biztosítják, hogy a két ország hagyományos barátságának és a hatékony együttműködés elmélyítésének útján haladunk, ezzel segítve a kínai-magyar kapcsolatok mind magasabb szintre való lépését.

Suggest To A Friend
  Print