Home > LEGFRISSEBB HIREK
A „Szépséges Kína – Szépséges Magyarország" emlékalbum bemutató és fotókiállítás a MŰPÁ-ban
2014-10-12

2014.10.10-én a Kínai Idegen Nyelvi Kiadásügyek Hivatala és a Budapesti Kínai Nagykövetség szervezésében megrendezésre került a „Szépséges Kína – Szépséges Magyarország" emlékalbum bemutatója és fotókiállítása, valamint a „Dalok Könyve" újbóli kínai és magyar kiadásának bemutatója a budapesti Művészetek Palotájában. Zhou Mingwei a Kínai Idegen Nyelvi Kiadásügyek Hivatalának elnöke, Xiao Qian nagykövet úr, Dr. Hoppál Péter Magyarország Emberi Erőforrások Minisztériuma kultúráért felelős államtitkára és Dr. B. Szabó Dezső Külgazdasági és Külügyminisztérium kulturális diplomáciáért felelős helyettes államtitkár mondtak beszédet a rendezvényen. Jelen volt továbbá Szőcs Géza a Miniszterelnöki Hivatal kulturális főtanácsadója, Dr. Ruszinkó Ádám a Nemzetgazdasági Minisztérium turizmusért felelős helyettes államtitkára, Medgyessy Péter volt miniszterelnök, összesen több mint 100 fontos politikai és közéleti személy.

Xiao Qian nagykövet úr nagyra értékelte a kínai-magyar kapcsolatok fejlődésének a diplomáciai kapcsolatfelvétel óta eltelt 65 évét, és kifejtette, hogy a kulturális párbeszéd ebben mindenképpen központi szerepet játszott. A Nagykövet Úr kihangsúlyozta, hogy a „Szépséges Kína – Szépséges Magyarország" emlékalbum és a „Dalok Könyve" újbóli kínai és magyar kiadása a két fél együttműködésének eredményeként született meg a diplomáciai kapcsolatok felvételének 65. évfordulója tiszteletére. A kiadványok különleges jelentőséggel bírnak, hiszen mindez a két ország kölcsönös barátságának és megértésének egy újabb lépése.

Zhou Mingwei kifejtette, hogy a kulturális párbeszéd és együttműködés a kétoldali kapcsolatok fejlődésének forrása és alapja. Együttműködésünk elmélyülésének a példája az is, hogy közösen megszerveztük a „Szépséges Kína – Szépséges Magyarország" emlékalbum bemutatóját és fotókiállítását, valamint a „Dalok Könyve" újbóli kínai és magyar kiadásának bemutatóját. Mindezzel elősegítjük a két ország népének kölcsönös megértését, tiszteletét és támogatását, ami országaink partnerségi együttműködésének alapjait még jobban megerősíti és a kapcsolatunkat magasabb szintre emeli.

Dr. Hoppál Péter államtitkár úr elmondta, hogy az elmúlt években a kínai-magyar kapcsolatok rendkívül intenzív fejlődése figyelhető meg, a kulturális párbeszéd és együttműködés folyamatosan mélyül, a két ország népében is egyre erősödik a kölcsönös megértés vágya. A kínai-magyar diplomáciai kapcsolatok felvételének 65. évfordulója alkalmából megrendezett „Szépséges Kína – Szépséges Magyarország" fotókiállítás különös jelentőséggel bír, a két ország népének kölcsönös barátságát és megértését, továbbá a kétoldali kapcsolatok mélyülését segíti elő.

Dr. B. Szabó Dezső helyettes államtitkár úr szerint az elmúlt 65 évben a két ország kulturális, oktatásügyi stb. területeken való együttműködése egyre szorosabbra fűződött, a párbeszéd iránti érdeklődés is fokozatosan mélyült, a gyakorlati együttműködés már szilárd alapokon nyugszik. A magyar fél a diplomáciai kapcsolatok felvételének 65. évfordulójára nagy lehetőségként tekint, amikor a két oldal kölcsönös erőfeszítéseivel a két ország közötti együttműködésben még szebb jövőt tudunk elérni.

Az ünnepségen Zhou Mingwei elnök úr, Xiao Qian nagykövet úr, Dr. Hoppál Péter államtitkár úr és Dr. B. Szabó Dezső helyettes államtitkár úr átvágták a „Szépséges Kína – Szépséges Magyarország" fotókiállítás szalagját, valamint lehúzták a leplet a „Szépséges Kína – Szépséges Magyarország" emlékalbumokról és a „Dalok Könyve" újbóli kínai és magyar kiadásairól.

A vendégek érdeklődve tekintették meg a fotókiállítást, és elismerésüket fejezték ki a két ország természeti szépségei, egyedülálló kulturális hagyományai, és az elmúlt 65 év eredményeivel kapcsolatban.

A „Szépséges Kína – Szépséges Magyarország" emlékalbum és a „Dalok Könyve" újbóli kínai és magyar kiadásai a Kínai Idegen Nyelvi Kiadásügyek Hivatalának vezetése alatt a Renmin Huabao és a Xinxing stb. kiadók szerkesztési és kiadási munkálataival valósult meg. A kínai és magyar fényképészek szövetségei a fotózásban és a fénykép-kiválasztásban nyújtottak segítséget, a két ország különböző tárcái pedig támogatásukkal segítették a kiadványok megjelenését.

 

Suggest To A Friend
  Print