Home > LEGFRISSEBB HIREK
Xiao Qian Nagykövet Úr Beszéde Az Eötvös Loránd Tudományegyetem Kelet-Közép-Európai Kínai Nyelvtanárképző Központjának Első Szemeszterének Megnyitója Alkalmából
2014-06-06

Tisztelt Mezey rektor úr, Wintermantel helyettes államtitkár úr, tisztelt dékán úr, Hudec professzor úr, kedves tanárok, hallgatók, hölgyeim és uraim,

Jó napot kívánok!

Nagy öröm számomra, hogy ennyien összegyűltünk az Eötvös Loránd Tudományegyetemen, a Közép- és Kelet-európai Regionális Oktatási Centrum megnyitójára. A Konfuciusz Intézet Központja az ELTÉ-vel együttműködésben alapította meg a Közép- és Kelet-európai Regionális Oktatási Centrumot, azzal a fő céllal, hogy a régió tanárképzésének tágabb lehetőségeket adjon, valamint népszerűsítse és elősegítse a kínai nyelv tanulását és oktatását. Ez az esemény fontos mérföldkő a kínai-magyar, sőt, a kínai-közép-kelet-európai oktatási együttműködés, különösképpen a kínai nyelvoktatásban való együttműködés fejlődésében. A Kínai Nagykövetség képviseletében szeretném kifejezni gratulációmat a központ megalapításához, valamint jókívánságaimat az első, induló csoportnak, akik a Központban tanulnak. Köszönjük a magyar kormány, az Eötvös Loránd Tudományegyetem, az ELTE Konfuciusz Intézetének, valamint minden tanár és diák áldozatkész munkáját és a központ létrejöttéhez való hozzájárulását.

Kína és a közép-kelet-európai térség együttműködésének a történelme rendkívül hosszú, Kína jelenlegi gyors fejlődésének pozitív hatása így a közép-kelet-európai régióban is tetten érhető. Az elmúlt években Kína a fejlődésre és a közép-kelet-európai régió országaival való politikai, gazdasági, oktatási és kulturális kapcsolatok szorosabbra fűzésére összpontosított. 2014. áprilisában a lengyelországi Varsóban a kínai és a közép-kelet-európai vezetők megállapodtak egy miniszteri értekezleti mechanizmus létrehozásában, múlt év novemberében pedig Li Keqiang miniszterelnök a tizenhat közép-kelet-európai ország miniszterelnökével vett részt egy közös találkozón, melynek során a résztvevő országok megalkották a Bukaresti Útmutatót, mely a kínai-európai kapcsolatok gyors ütemű fejlődését hivatott elősegíteni.

Magyarország szerepe a kínai-közép-kelet-európai együttműködés fejlődésében létfontosságú és példaértékű. Néhány nappal ezelőtt sikeresen hívták össze Budapesten Kína és a kelet-közép-európai országok első turisztikai csúcstalálkozóját, melyen hivatalos keretek között jelentették be a Budapesten megnyíló Kína-Kelet-Közép-Európa Turisztikai Regionális Központ megalapítását. A Kínai Központi Bank is ágazati bővülést tervez Magyarországon, mely bővülés, csakúgy, mint a bank jüan-alapú pénzügyi szolgáltatásainak bővítése, a magyar kormány támogatását élvezi. Ezen kívül, a kínai és a magyar fél aláírt egy szándéknyilatkozatot arról, a kínai orvoslás regionális központját Magyarországon hozzák létre. Az imént említett központok az egész közép-kelet-európai régióra kifejtik majd hatásukat, mindenhol elősegítve ezzel a további fejlődést. A Kelet-Közép-Európai Kínai Nyelvtanárképző Központ létrehozása a magyar fél újabb hozzájárulása a kínai-kelet-közép-európai együttműködéshez.

Mára Kína a világ második legnagyobb gazdasági befolyású országává vált, melynek politikai, gazdasági és társadalmi kapcsolatai a világ minden országával egyre szorosabbra fűződnek. Ilyen körülmények között, azt hiszem, joggal mondhatjuk, hogy „a kínai most nagyon trendi”, népszerűsége a világ minden országában felfutó tendenciát mutat. Azért, hogy kielégíthessük a kínaiul tanulni vágyók igényeit, a világ számos országában Konfuciusz Intézeteket hoztunk létre, és a Hanban Nyelvoktatási Tanácson keresztül számos kínai nyelvtanárt delegálunk külföldre. Köztük van az a több mint hatvan oktató is, akik Magyarországon teljesítenek szolgálatot. Otthonotoktól távol, szeretteitek közelségéről lemondva, hatalmas szolgálatot tesztek a kínai nyelv népszerűsítésének ügyében, szorgalmatok és tudásotok tiszteletre méltó.

Ezen kívül nagyon fontosak még a térségből érkező kínai nyelvtanárok is, hiszen az itt jelenlévők között is több mint negyven, közép-kelet-európai országból érkező kínai tanár foglal helyet. A kínai nyelvet a világ egyik legnehezebb nyelveként tartják számon, de ti sok nehézség és szorgalmas tanulás árán elsajátítottátok a kínai nyelvet, és ezt a tudást készek vagytok átadni honfitársaitoknak is, ez igazán megbecsülendő. Ezúton szeretném kifejezni köszönetemet és hálámat, amiért ilyen nagy szerepet vállaltatok a kínai nyelv terjesztésében, ezzel is elősegítve a kínai-közép-kelet-európai baráti kapcsolatok fejlődését.

A kínai egy gyönyörű nyelv, ami nemcsak azért fontos, mert a világon ezt beszélik a legtöbben, hanem azért is, mert a kínai szavak írásmódja már önmagában a képzőművészet egy sajátos megnyilvánulása. A mély gyökerekkel és hosszú múlttal rendelkező kínai civilizáció hagyományainak megőrzésében és alakulásában a kínai nyelvnek nagy szerepe volt. Kívánom, hogy a képzés elvégzése után e program résztvevői mind a kínai nyelvvel, mind a kultúrával kapcsolatban tájékozottabbak és felkészültebbek legyenek, kívánom, hogy beható ismeretekre tegyenek szert a kínai nyelv oktatási elméletével és módszereivel kapcsolatban, és kívánom, hogy a program végeztével még hatékonyabban tudják ellátni nyelvtanári feladataikat. A kínai tanár nem más, mint egy híd Kína és a világ többi nemzete között, mely összeköti e különböző nemzetek kultúráit. Kívánom, hogy a saját nemzetetek és Kína közötti híddá válva előremozdíthassátok népeink közti barátságot!

Végezetül, szívből kívánok sok sikert a most induló csoportnak!

Köszönöm!

Suggest To A Friend
  Print