Home > LEGFRISSEBB HIREK
Xiao Qian nagykövet úr részt vesz az Eötvös Loránd Tudományegyetem Kelet-Közép-Európai Kínai Nyelvtanárképző Központjának Első Szemeszterének Megnyitó Ünnepségén
2014-06-06

2014. Június 5-én az Eötvös Loránd Tudományegyetem Kelet-Közép-Európai Kínai Nyelvtanárképző Központja egy hivatalos megnyitó ünnepség keretében kezdte meg működését. Az eseményen Xiao Qian nagykövet úr mellett az oktatási ügyekért felelős szakdiplomata, Li Xinhua, a Külügyminisztérium helyettes államtitkára, Wintermantel Péter, az ELTE Bölcsészettudományi Karának dékána, dr. Dezső Tamás, Hamar Imre, a Kelet-Közép-Európai Kínai Nyelvtanárképző Központ igazgatója, aki egyben az ELTE Konfuciusz Intézetének igazgatója is részt vett. A több mint száz fős hallgatóság soraiban foglaltak helyet a Pekingi Egyetem, a Renmin Egyetem, valamint a Hongkongi Műszaki Egyetem kínai nyelvtanárai, és a Magyarországon és a kelet-közép európai régióban nyelvtanári feladatokat ellátó kínai oktatók is.

Xiao Qian nagykövet úr beszédében szeretettel gratulált a Kelet-Közép-Európai Kínai Nyelvtanárképző Központ megalapításához, és sok sikert kívánt az első csoport elindításához. Nagykövet úr kiemelte, hogy a most megalakuló tanárképző központ a kínai központi Konfuciusz Intézet és az Eötvös Loránd Tudományegyetem együttműködéséből született, s az intézet megalapítása fontos mérföldkő a kínai-magyar, sőt, a kínai-közép-kelet-európai oktatási együttműködés, különösképpen a kínai nyelvoktatásban való együttműködés fejlődésében. Nagykövet úr köszönetet mondott a kínai nyelvtanároknak, amiért ilyen nagy szerepet vállalnak a kínai nyelv terjesztésében, ezzel is elősegítve a kínai-közép-kelet-európai baráti kapcsolatok fejlődését. Nagykövet úr reményét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy a nyelvtanárok saját nemzetük és Kína közötti híddá válva előremozdíthatják a kínai- közti barátságot.

     
Gratuláló beszédet mondott még többek között Mezey rektor úr, Wintermantel helyettes államtitkár úr, Dezső Tamás dékán úr. A beszédek előadói mind egyetértettek abban, hogy Magyarország számára kiemelt fontossággal bír az együttműködési területek kiszélesítése. A felszólalók köszönetet mondtak a kínai félnek a Konfuciusz Intézet és a Kínai Tanárképző Központ megalapításában nyújtott támogatásáért, és biztosították a jelenlévőket arról, hogy a magyar fél a jövőben is aktívan részt vesz a Tanárképző Központ munkájában, ezzel is közelebb hozva a kínai nyelvet és kultúrát a kelet-közép-európai régió összes tanintézményéhez. Az intézmény kulcsfontosságú lesz a minőségi kínai nyelvoktatás és a kínai kultúra továbbításában.

A központi Konfuciusz Intézet Kínában 2013 év végén írt alá együttműködési megállapodást az Eötvös Loránd Tudományegyetemmel egy nyelvtanárképző központ létrehozásáról, azzal a céllal, hogy az ELTE kínai tanárainak és hallgatóinak fejlődési lehetőségeit még jobbá tegye. Az itt alkalmazott kínai nyelvtanárok segítik a hallgatókat kínai nyelvismereteinek fejlesztésében, valamint a felmerülő helyi igényekhez alakítják a nyelvoktatást.

Suggest To A Friend
  Print