Home > LEGFRISSEBB HIREK
Li Keqiang és Orbán Viktor miniszterelnökök telefonon beszélgettek
2014-04-16

2014. április 16-án a Kínai Államtanács miniszterelnöke, Li Keqiang és Magyarország miniszterelnöke, Orbán Viktor az esti órákban magyar kezdeményezésre telefonbeszélgetést folytattak. A magyar miniszterelnök beszámolt a magyar országgyűlési választásokról, valamint az új kormány Kínához való viszonyáról, és javaslatokat tett a két ország közötti együttműködés további erősítésére.

A kínai miniszterelnök gratulált Orbán Viktornak a FIDESZ választáson elért sikeréhez, mely hozzásegítette a pártot a kormányzati pozícióban maradáshoz, és jókívánságát adta át az ország további eredményes fejlődéséhez.

Li Keqiang kiemelte, hogy a magyar miniszterelnök év eleji kínai látogatása hozzájárult a hagyományos kínai-magyar barátság megerősítéséhez és az együttműködés elmélyítéséhez. A két ország különböző kormányzati szerveinek jelenlegi aktív és gyakorlatias kapcsolattartása is ennek a látogatásnak köszönhető.

A kínai miniszterelnök reméli, hogy a kínai-magyar diplomáciai kapcsolatok felvételének 65. évfordulója újabb alkalmat teremt a kapcsolatok szorosabbra fűzésére. A magyar-szerb vasútvonal korszerűsítésének, valamint a Budapestet délről elkerülő vasúti körgyűrű megépítésének keretein belül máris lehetőség nyílt a Kínával való együttműködésre, csakúgy, mint az állattenyésztés és a turizmus területén is – ezek az együttműködések mind hozzájárultak ahhoz, hogy a kínai-magyar, valamint a kínai-kelet-közép-európai együttműködés magasabb szintre emelkedjen.

Orbán Viktor megköszönte Li Keqiang figyelmességét, valamint biztosította a kínai miniszterelnököt arról, hogy az új magyar kormány számára továbbra is kiemelkedő fontossággal bír a kínai-magyar kapcsolatok ápolása. Orbán Viktor reméli, hogy a két ország közösen rendezendő, a diplomáciai kapcsolatok 65. évfordulójának megünneplését célzó rendezvények csakúgy, mint a gyakorlati együttműködés mezőgazdasági, kulturális és egyéb területeken, még közelebb hozza egymáshoz a két országot. Magyarország a jövőben is aktívan támogatja a kínai-közép-kelet-európai együttműködést, remélve, hogy ez a jövőben is töretlenül fejlődik majd.

Suggest To A Friend
  Print