Home > LEGFRISSEBB HIREK
XIII. „Kínai Híd" egyetemistáknak megrendezett nyelvi verseny magyarországi fordulója
2014-05-13

2014. május 9-én a Budapesti Kodolányi János Főiskolán tizenharmadik alkalommal rendezték meg a „Kínai Híd” elnevezésű, egyetemistáknak szervezett nyelvi versenyt. A mintegy száz főt számláló eseményen Xiao Qian nagykövet úr, Li Xinhua oktatási ügyekért felelős szakdiplomata úr, Kusai Sándor volt pekingi magyar nagykövet úr, és a Kodolányi János főiskola rektora, Dr. Szabó Péter úr mellett számos sinológus, kínai nyelvtanár, valamint a magyar sajtó munkatársai is képviseltették magukat.

Xiao Qian nagykövet úr megnyitó beszédében kifejtette, hogy a kínai-magyar kapcsolatok hosszú múltra tekintenek vissza, a két ország hatvanöt évvel ezelőtt vette fel a diplomáciai kapcsolatot, és az együttműködés azóta is töretlenül fejlődik. Különösképpen az elmúlt néhány évre jellemző az áttörő gyorsaságú fejlődés, hiszen Magyarország fontos szerepet tölt be a kínai-kelet-közép-európai együttműködésben is. Nagykövet úr reméli, hogy azok, akik a verseny napján próbára teszik magukat a „Kínai Híd” színpadán, a jövőben még szorgalmasabban tanulják majd a nyelvet, közelebb jutnak Kína megértéséhez, ezzel is elősegítve a kínai-magyar baráti kapcsolatok fejlődését.

     

Magyarország korábban Pekingbe akkreditált nagykövete, Kusai Sándor, Oláh Lajos országgyűlési képviselő, valamint a Kodolányi János Főiskola rektora beszédük során kifejtették, hogy a történelem során mindig is kedvezően alakuló kínai-magyar kapcsolatok számára elérkezett az eddigi legjobb időszak, hiszen a két fél a közelmúltban számos területen szorosabbra fűzte együttműködését. Ez a magyar diákok számára is jó lehetőségeket kínál, melyeket meg kell ragadni, és szorgalmas tanulással a kínai-magyar barátság örökösévé válhatnak.

Az idei versenyt a Kínai Népköztársaság Nagykövetségének megbízásából a Szegedi Tudományegyetem Konfuciusz Intézete, valamint a Kodolányi János főiskola rendezte. A hét különböző felsőoktatási intézményből érkező tizenkilenc versenyző „Az Én Kínai Álmom” témájára adott elő beszédeket és a kínai kultúrával és kapcsolatos műsorszámokat. A versenyzők ezen kívül részt vettek egy, a kínai-magyar diplomáciai kapcsolatok hatvanötödik évfordulójának és a Konfuciusz Intézetek megalakulásának tizedik évfordulójának témájában tartott kvízen is. A versenyzők között szoros küzdelem alakult ki, minden résztvevőnek megvoltak a maga erősségei. A versen első helyeyettje továbbjut majd a nemzetközi döntőbe, amit már Kínában fognak megrendezni.

Suggest To A Friend
  Print