Home > LEGFRISSEBB HIREK
Xi Jinping és Orbán Viktor találkozója
2014-02-17

2014 február 13-án a Kínai Népköztársaság államelnöke, Xi Jinping az Országos Népi Gyűlés Házában fogadta Magyarország miniszterelnökét, Orbán Viktort.

Xi Jinping kiemelte, hogy a kínai-magyar hagyományos barátságnak mély gyökerei vannak. A kínai nép nem felejti el a magyarok által nyújtott értékes segítséget, amiben az új Kínát részesítette, fejlődésének kezdeti szakaszában. A két ország együttműködése diplomáciai kapcsolatfelvétel óta, melynek immár hatvanöt éve, szilárd alapokon nyugszik, és különösen a baráti együttműködési partnerség tíz évvel ezelőtti megalapításától kezdve gyors ütemben fejlődik. A kínai fél fent kívánja tartani a magyar féllel a kölcsönös megértést és támogatást, mely a két ország kapcsolatainak átfogó, felgyorsuló együttműködését és fejlődését vonhatja maga után. A felek támogatja többek között a pénzügyi, telekommunikációs és infrastruktúrális, valamint a technológiai területeken történő együttműködéseket. A hagyományos barátság megerősítésére a hosszú történelemmel és értékes kultúrával rendelkező kínai és magyar felek között mind a kulturális, mind az oktatási együttműködés megerősítése indokolt.

Xi Jinping kiemelte az emberiség diverzifikált fejlődésének fontosságát. „Azt, hogy szorít-e a cipő, azt csak a saját lábunk tudja. Az, hogy egy ország milyen úton halad, csak annak az adott országnak a népe tudja jogosan megítélni. „Az igazság egyedül az aktuális gyakorlatban mérhető." – folytatta Xi egy gondolattal. A kínai nép hosszú és fájdalmas megpróbáltatásokon keresztül jutott el a fejlődés útjáig, ezen az úton haladva nemzetiségeink számára lehetővé vált a felemelkedés. Ezekben az években mély, átfogó reformok végrehajtásával egy "Kettős Századéves célkitűzés" elérésére törekszünk.

Orbán Viktor miniszterelnök csodálatát fejezte ki a közelmúlt kínai eredményeit illetően, mely szerinte élő bizonyítéka annak, hogy egy országnak csak saját helyzetéhez illő fejlődési pályát érdemes követnie, és nem szabad mások stratégiáját szó szerint lemásolni. Magyarország kiáll a nemzetközi diverzifikáció mellett, támogatja Kína békés fejlődését, és kiemelten nagyra tartja a Kínai Népköztársaság nemzetközi közösségben elfoglalt fontos és proaktív szerepét. A magyar fél bízik a magas szintű kapcsolatok szorosabbá válásában, egymás támogatásában és az átfogó együttműködés előmozdításában, úgy mint a hagyományos jó barátság elmélyítésében is.

Orbán Viktor miniszterelnök úr kitért az európai jelenlegi gazdasági és társadalmi helyzetre, valamint az európai integráció előrehaladására is, és megragadta az alkalmat, hogy megköszönje azt a támogatást, amit Kína az Európai Unióval kapcsolatban tanúsított. Magyarország készen áll a kínai-európai kapcsolatok fejlődésének előmozdítására, különösképpen a kínai-kelet-közép-európai kapcsolatok területén való pozitív együttműködés kialakítására. Xi Jinping válaszában hangsúlyozta, hogy támogatja az európai integrációt, és kiemelten fontosnak tartja a kínai-európai kapcsolatokat, emellett reméli, hogy a magyar fél a továbbiakban is aktív résztvevője lesz mind a kínai-európai, mind a kínai-közép-kelet-európai együttműködés fejlesztésének.

Suggest To A Friend
  Print