Home > LEGFRISSEBB HIREK
Li Keqiang miniszterelnök a partnerség legfontosabb pontjairól
2014-02-17

2014 február 12-én délután, a Kínai Népköztársaság Államtanácsának elnöke, Li Keqiang az Országos Népi Gyűlésteremben tartott megbeszélést Magyarország miniszterelnökével, Orbán Viktorral.

Li Keqiang a találkozó elején kiemelte, hogy Magyarország az új Kínával az elsők között létesített diplomáciai kapcsolatot. A két fél azóta is tisztelettel támogatta egymást a saját fejlődésnek megfelelő útkeresésben, valamint a kulcsfontosságú kérdésekben. A magyar miniszterelnök látogatása éppen a kínai-magyar diplomáciai kapcsolatfelvétel hatvanötödik, és a baráti együttműködési partnerség létesítésének tizedik évfordulójára esik, ugyanakkor Orbán Viktor a kínai új év első hivatalos látogatás tevő kormányfője. A két ország kormánya nyilatkozatot adott ki a kínai-magyar átfogó baráti együttműködés folytatásáról és elmélyítéséről, és kifejezte azt a szándékát, miszerint új ösztönzőerőt kívánnak nyújtani a két ország, valamint a két ország népének minél szorosabb partnerségének megvalósítására. Li Keqiang miniszterelnök kifejtette, hogy az együttműködési lehetőségek bővülő tárházából táplálkozó kínai-magyar kapcsolatok szilárd alapokon nyugszanak. A kínai fél a magyar féllel együtt való közös erőfeszítések árán kívánja elérni a kínai-magyar baráti együttműködési partnerség magasabb szintre emelését, az alábbi kitűzött célok megvalósításával.

Először a már korábban megállapodás tárgyát képező logisztikai és infrastrukturális területek nagyszabású projektjeinek végrehajtása, azon belül is a magyar-szerb vasútvonal korszerűsítésének sikeres megvalósítása, melyek hozzájárulhatnak a régióbeli összekötöttség erősítéséhez. Továbbá, a két fél a nukleáris energia felhasználását célzó együttműködés lehetőségeit is kutathantnak.

Másodszor a pénzügyi és befektetési együttműködések bővítése. A devizacsere egyezményben rejlő lehetőségeket felhaszálva tovább szélesíthetjük a pénzügyi együttműködéseket. A kínai fél kifejezte abbeli reményét, hogy a jövőben sok Kínába települő magyar vállalatnak nyújthat segítséget a kezdeti lépésekkor, és hogy Magyarország a jövőben a vízumkérelmek, a munkavállalási engedélyek, a kettős adóztatás elkerülése érdekében tett erőfeszítések és a társadalombiztosítások területén is segítséget nyújt a kínai üzleti szereplőknek.

A harmadik lényeges pont a tudományos és technológiai, valamint a mezőgazdasági együttműködés megerősítése. Közös kutatólaboratóriumok létrehozásával, és a tudományos eredmények kölcsönös megosztásával sokrétű mezőgazdasági kooperáció kezdődhet mind a mezőgazdasági termelésben, mind a kereskedelemben és kutatásban.

A negyedik a kulturális cserekapcsolatok erősítése. Mindkét ország kulturális központot nyitott a közelmúltban, emellett a magyar-kínai kéttannyelvű iskola és a Konfuciusz Intézetek is közelebb hozzák a kínai nyelvet és kultúrát a fiatalokhoz, elősegítve ezzel a két ország közötti turisztikai és légiközlekedési kapcsolatok fejlődését.

Li Keqiang beszédében rámutatott arra, hogy Magyarország az Európai Unió fontos tagja, ugyanakkor a kínai-kelet-közép-európai együttműködés aktív résztvevője és előmozdítója. A kínai-kelet-közép-európai együttműködés nemcsak a kínai-magyar kétoldalú kapcsolatoknak teremtett új platformot, de a Kína-EU kapcsolatok kiegyensúlyozására is kiválóan alkalmas. Kína reméli, hogy Magyarország felkarolja és népszerűsíti a Kínai-EU 2020 Stratégiai Együttműködési Menetrendben és a Kína és a közép-kelet-európai országok között született Bukaresti Útmutatóban foglaltak megvalósítását, valamint elősegíti a kínai-európai kapcsolatok gyors ütemű fejlődését.

Orbán Viktor miniszterelnök beszédében boldog új évet kívánt a kínai népnek, valamint kijelentette, hogy a kínai-magyar kapcsolatok erős politikai és emberi alapokon nyugszanak, melynek eredményeként számos, a kétoldali együttműködésnek köszönhető siker mutatható fel. A magyar félnek nagyon fontosak a kínai kapcsolatai, éppen ezért bízik a jövőbeli még szorosabb együttműködésben a távközlési területeken csakúgy, mint az infrastruktúrában, a mezőgazdaságban, a pénzügyekben, a turisztikai és a kulturális együttműködésben egyaránt. A legfontosabb és legkézzelfoghatóbb együttműködési pont most a magyar-szerb vasútvonal korszerűsítése. Emellett Magyarország örömmel fogadja a Bank of China magyarországi fióknyitási terveit, csakúgy, mint minden egyéb kínai vállalat magyarországi befektetését vagy regionális központ létesítését. Magyarország igyekezni fog a jövőben kedvezményes vízumfeltételeket teremteni az ide érkező üzleti partnereknek. Magyarország támogatja a Kína-Kelet-Közép-Európa Együttműködési Tervet, és reméli, hogy ez a terv a kétoldali kapcsolatok elmélyítéséhez is hozzájárul majd.

A találkozó végén Li Keqiang és Orbán Viktor miniszterelnökök közösen kísérték figyelemmel a kínai-magyar tudományos, turisztikai, orvos- és gyógyszertudományi, pénzügyi és kulturális cserekapcsolatokról szóló szerződések aláírását.

A találkozó előtt Li Keqiang az Országos Népi Gyűlésterem északi nagytermében tartott fogadóünnepséget a magyar miniszterelnök számára. Jelen volt többek között a Kínai Népi Politikai Tanácskozó Testület alelnöke, Chen Xiaoguang is.

Suggest To A Friend
  Print